Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κερδισμένος ο Μπάιντεν στις τελευταίες προκριματικές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δυναμική ώθηση παίρνει η προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη μάχη διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών καθώς ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του, γερουσιαστής από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, έχασε χτες στις προκριματικές της λεγόμενης «μίνι Τρίτης» που διεξήχθησαν μεταξύ άλλων σε Μίσιγκαν, Μισούρι, Αϊντάχο και Μισισίπι.

Ο Σάντερς φάνηκε να κερδίζει σε Βόρεια Ντακότα και την περιοχή της Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να πάρει αυτός το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη 2020.

Μετά από τις τελευταίες προκριματικές εκλογές ο Μπάιντεν φάνηκε να παίρνει τουλάχιστον 823 εκλέκτορες έναντι 663 που παίρνει ο Σάντερς. Οι επόμενες μεγάλες μάχες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Θα δοθούν ωστόσο σε πολιτείες όπου ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο ισχυρός, όπως η Φλόριντα, το Οχάιο και η Τζόρτζια. Το χρίσμα θα πάρει εκείνος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.991 εκλέκτορες.

Ο Μπάιντεν πάντως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από τις τελευταίες προκριματικές εμφανίστηκε «ενωτικός» λέγοντας ότι μαζί με τον Σάντερς θα καταφέρουν να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτήν την τάση υπέρ του Μπάιντεν ως επιτυχία του εκλογικού του επιτελείου που μπόρεσε να πείσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, όπως π.χ. Αφροαμερικανούς, ηλικιωμένους ψηφοφόρους, εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας κ.ά. Αντίθετα, ο Σάντερς φαίνεται να διατηρεί τη μεγαλύτερη απήχησή του κυρίως σε Αμερικανούς έως 30 ετών και Λατίνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ