Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες δυσκολίες στα αμερικανικά σχέδια για «ειρήνευση»

Από συνάντηση της αφγανικής ηγεσίας με την ηγεσία του ΝΑΤΟ στα τέλη Φλεβάρη

Copyright 2019 The Associated

Από συνάντηση της αφγανικής ηγεσίας με την ηγεσία του ΝΑΤΟ στα τέλη Φλεβάρη
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Παραμένουν οι δυσκολίες στα αμερικανικά σχέδια για «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν, καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν, που υπογράφτηκε πρόσφατα, ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι (του οποίου βέβαια η εκλογή εξακολουθεί να αμφισβητείται από αντιπάλους του, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος μάλιστα έκανε παράλληλη «ορκωμοσία» ως Πρόεδρος), είναι έτοιμος να υπογράψει διάταγμα για την απελευθέρωση των πρώτων 1.500 κρατούμενων Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν ωστόσο θεωρούν ότι η συμφωνία προέβλεπε την απελευθέρωση όλων, με τον εκπρόσωπό τους, Σουχάιλ Σαχίν, να δηλώνει από το Κατάρ όπου βρίσκεται ότι η υπό όρους και σταδιακή απελευθέρωση κρατούμενων παραβιάζει τη συμφωνία Ταλιμπάν - ΗΠΑ. «Εξηγείται σαφώς στην ειρηνευτική συμφωνία ότι πρώτα θα αφεθούν ελεύθεροι 5.000 κρατούμενοι και μετά θα ξεκινήσει ο αφγανικός διάλογος... Ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε οποιαδήποτε υπό όρους απελευθέρωση κρατουμένων. Αν κάποιος το ισχυριστεί αυτό, παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράψαμε στις 29/2», υποστήριξε.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το διάταγμα Γάνι προβλέπει ότι όσοι Ταλιμπάν απελευθερώνονται θα πρέπει «να δίνουν γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης» και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για άμεσες συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και ενόπλων.

Χτες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα σε ΜΜΕ ότι ξεκίνησε η απόσυρση στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ενώ ανέφερε και πως οι Ταλιμπάν έχουν οριστικοποιήσει τις «διευθετήσεις» για την απελευθέρωση 1.000 δικών τους κρατουμένων.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα αμερικανικό ψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας ΗΠΑ - Αφγανών Ταλιμπάν, η οποία σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ περιλάμβανε και παραρτήματα για «τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», στα οποία δεν είχαν πρόσβαση τα μέλη του ΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ