Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποφάσεις για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής

ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι κόντρες των μονοπωλίων Ενέργειας, με πρωταγωνιστές σε πρώτη φάση τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αλλά και τα αμερικανικά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου, φουντώνουν μέρα με τη μέρα, αναδεικνύοντας την όξυνση των αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα αγορών και κερδών.

Χτες, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, «Aramco», επιβεβαίωσε ότι θα αυξήσει από τον Απρίλη την παραγωγή κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ώστε η συνολική παραγωγή να ανέλθει στα 13 εκατ. βαρέλια. Πάντως, στη Σ. Αραβία φουντώνουν οι ενδοαστικές συγκρούσεις, με τη μορφή «ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών μεταξύ μελών του βασιλικού οίκου των Σαούντ, καθώς κυκλοφορούν φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Σαλμάν, μετά και από τις πρόσφατες συλλήψεις δύο πριγκίπων, εκ των οποίων ο ένας είναι νεότερος αδελφός του βασιλιά. Τις εντάσεις φαίνεται, μεταξύ άλλων, πως πυροδοτεί το φιλόδοξο ΟΡΑΜΑ 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που προβλέπει την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο με σειρά μεταρρυθμίσεων οικονομικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, με τις οποίες διαφωνούν διάφορα τμήματα της αστικής τάξης.

Τη γραμμή αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής ακολούθησε χτες και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC, που ανακοίνωσε επίσης πως θα αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή από 4 σε 5 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής από τον Απρίλη προσανατολίζονται και ρωσικά μονοπώλια Ενέργειας, με τη «Rosneft» να είναι η πρώτη που γνωστοποίησε απόφαση για αύξηση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Νόβακ, πάντως, υποστήριξε ότι η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής δεν είναι η καλύτερη λύση, τονίζοντας πως η χώρα του εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες με τις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ, ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η ρωσο-σαουδαραβική συνεργασία στον τομέα των διμερών επενδύσεων παρά τις τελευταίες εξελίξεις...

Η συμφωνία μελών και μη χωρών του ΟΠΕΚ, που συνεργάζονταν από το 2016 στο πλαίσιο «OPEC+» για τη σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου, κατέρρευσε επειδή η Ρωσία διαφώνησε με την πρόταση της Σ. Αραβίας για περαιτέρω μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής. Το ρωσικό επιχείρημα ήταν πως μία νέα μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής θα συνεχίσει να ωφελεί τα αμερικανικά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου, τα οποία όχι μόνο δεν μείωσαν την παραγωγή αλλά είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, καθώς με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής που απαιτεί η τεχνολογία γεώτρησης μέσω της λεγόμενης «σχιστολιθικής ρωγμάτωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ