Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία για την «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ βλέπει ο Ακάρ

Φιλότουρκοι ένοπλοι στο Ιντλίμπ προς το παρόν σε γενικές γραμμές τηρούν την εκεχειρία

Copyright 2020 The Associated

Φιλότουρκοι ένοπλοι στο Ιντλίμπ προς το παρόν σε γενικές γραμμές τηρούν την εκεχειρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε χτες πως επήλθε συμφωνία «σε μεγάλο βαθμό», κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιούν από την περασμένη Τρίτη στην Αγκυρα Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι με επίκεντρο τη ρωσο-τουρκική συμφωνία «εκεχειρίας» της 5ης Μάρτη για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιντλίμπ και θα συνεχίσουν τη δράση τους σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ, επαναλαμβάνοντας πως θα ξεκινήσουν την Κυριακή 15/3.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα από Ρώσους αξιωματούχους. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ασχολήθηκε χτες με τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν κατά καιρούς ισραηλινά βομβαρδιστικά, εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις σε βάσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του. Η Ζαχάροβα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνέχιση τέτοιων επιθέσεων (η τελευταία σημειώθηκε στις 5 Μάρτη), τονίζοντας πως «αυξάνουν την ένταση και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή». Επισήμανε επίσης πως τέτοιες επιθέσεις παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Συρίας, αλλά και γειτονικών χωρών, όπως ο Λίβανος, καθώς τα ισραηλινά αεροπλάνα συνηθίζουν να εξαπολύουν από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για περισσότερες από 500 στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία, από το 2016 που άρχισε να τις καταμετρά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν ήταν στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι μάχες έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι είναι η πρώτη φορά που τα πλήρη στοιχεία για τις επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις δίνονται στη δημοσιότητα (αποφεύγοντας να κατονομάσει τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις). Αναφέρει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών, μελών του νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών, σε περίπου 480 από τον Γενάρη του 2016 έως σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ