Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Καταστολή σε νέες νεολαιίστικες κινητοποιήσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Για άλλη μια φορά, η χιλιανή κυβέρνηση κατέστειλε τις λαϊκές και νεολαιίστικες διαδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και άλλες πόλεις. Η στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, Καραμπινιέροι (από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ), στο Σαντιάγκο επιτέθηκαν με δακρυγόνα σε μαθητές που συμμετείχαν σε λαϊκή διαδήλωση ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα (για τη συμπλήρωση των 2 χρόνων στη διακυβέρνηση) και υπέρ ουσιαστικής συνταγματικής αναθεώρησης στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα που γίνεται στη χώρα στις 26 Απρίλη.

Τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σχολείων και προγραμματίζονται και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που απορρίπτουν την αντιλαϊκή πολιτική περικοπών του Πινιέρα.

Η Κοινωνική Ενότητα, το Συντονιστικό εργατικών σωματείων, φοιτητικών ενώσεων και δεκάδων λαϊκών και ιθαγένικων οργανώσεων, είχε καλέσει σε διαδηλώσεις, δίνοντας συνέχεια στο σημαντικό κίνημα που ξεκίνησε από πέρσι τον Οκτώβρη με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων συγκοινωνίας, με γενικευμένα αιτήματα για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, δωρεάν - ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη και τερματισμό της ποινικοποίησης της λαϊκής κινητοποίησης όπως και της κρατικής καταστολής. Θυμίζουμε ότι από σφαίρες και δακρυγόνα της αστυνομίας όλο αυτό το διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 διαδηλωτές, πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί, 453 είναι χτυπημένοι στο μάτι, με ολική ή μερική απώλεια όρασης, και πάνω από 2.000 ακόμα κρατούνται στις φυλακές.

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης με Συντακτική Συνέλευση, ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα της δικτατορίας, γίνεται το βασικό αίτημα ενόψει του δημοψηφίσματος. Το ΚΚ Χιλής, που υφίσταται την κρατική καταστολή δεν συμμετείχε στη συμφωνία της αντιδραστικής κυβέρνησης Πινιέρα με κόμματα της αντιπολίτευσης για «την ειρήνη και το νέο Σύνταγμα» για το δημοψήφισμα και καλεί το λαό να συνεχίσει τον αγώνα για ουσιαστική Συντακτική Συνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ