Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μια ακόμα διευκόλυνση για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Αλλη μια διευκόλυνση στους επιχειρηματικούς ομίλους νομοθετεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Εμπορικά σήματα - ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2436 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών περί σημάτων και της Οδηγίας 2004/48/ΕΚ σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο αυτό κατοχυρώνονται τα εμπορικά σήματα της ΕΕ, δηλαδή πατεντάρονται τα δικαιώματα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και της παραγωγής εμπορευμάτων, τα αποτελέσματα ερευνών κ.ο.κ. Στην ουσία επιδιώκεται να λυθούν πρακτικά ζητήματα που αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως είναι η ομογενοποίηση της προστασίας των σημάτων της ΕΕ με τα εθνικά σήματα, η διευκόλυνση στην επίλυση τυχόν διαφορών που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα στους διεκδικητικές μίας πατέντας με σήμα της ΕΕ ή εθνικό κ.λπ. Στην ουσία το νομοσχέδιο αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο όπως ήταν αναμενόμενο υπερψηφίστηκε από ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλωστε, ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το βρήκε έτοιμο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, «έχουμε συνολική διαφωνία με τη λογική τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας, τα οποία αποτελούν προϊόν κοινωνικής εργασίας, να γίνονται αντικείμενο ατομικής ιδιοκτησίας και να κατοχυρώνονται ως τέτοια μέσα από την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων, της ευρεσιτεχνίας, της πατέντας κ.λπ.», προσθέτοντας πως «με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα, προσιτά όχι σε όποιον τα έχει ανάγκη, αλλά σε όποιον έχει να τα πληρώσει» και έφερε ως παράδειγμα το σε ποιους προωθούν οι φαρμακοβιομηχανίες τα κανονικά φάρμακα, σε ποιους τα γενόσημα κ.λπ.

Πρόσθεσε ότι «συνεχώς διευρύνεται η ψαλίδα ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και στα όποια αποτελέσματα της καινοτομίας, της έρευνας, της τεχνολογικής εξέλιξης. Τι γίνεται για παράδειγμα με την τεχνολογική έρευνα που μονοπωλείται από τέσσερις, πέντε πολυεθνικές του κλάδου; Και η τιμή των εμπορευμάτων ανεβαίνει, αφού το αποτέλεσμα της κοινωνικής εργασίας αποτελεί κέρδος, ενσωματώνεται στην ατομική ιδιοκτησία των πολυεθνικών, αλλά και αυτά προορίζονται για να εξυπηρετούν σε μικρότερο βαθμό τις ανάγκες των καταναλωτών, αφού γίνεται πιο επιτακτική η γρήγορη ανάλωσή τους, η περιορισμένη χρήση των προϊόντων, για να αντικατασταθούν με καινούργια στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ