Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιχείρηση «εφησυχασμός» στην υπηρεσία των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Σε «στενό» και επικίνδυνο συντονισμό για το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία ΗΠΑ και κυβέρνηση (φωτ. από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Πάιατ)
Σε «στενό» και επικίνδυνο συντονισμό για το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία ΗΠΑ και κυβέρνηση (φωτ. από τη χτεσινή συνάντηση Δένδια - Πάιατ)
Τον επικίνδυνο εφησυχασμό και τα χρεοκοπημένα παραμύθια, στην προσπάθεια να κρύψει τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής αστικής τάξης, σχέδια στα οποία είναι μπλεγμένη έως το λαιμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επιστρατεύει η κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κι ενώ την Τετάρτη αλλά και χτες η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις σε Εβρο και Αιγαίο με φόντο τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη και με την ΕΕ, σε νέα του συνέντευξη, χτες το πρωί (στον τ/σ OPEN), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα περί... «απομονωμένης Τουρκίας», σημειώνοντας πως «ο κ. Ερντογάν είναι τσαλακωμένος, έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, σε κανένα δεν τα πάει καλά και η Τουρκία απομονώνεται». Και πρόσθεσε: «Και είναι σε απομόνωση γιατί χρησιμοποιεί αυτές τις πρακτικές με καταιγισμό προπαγάνδας, fake news, επιθετικών ενεργειών».

Την ίδια ώρα βέβαια έσπευσε να συνδέσει τις κινήσεις της... απομονωμένης Τουρκίας με το ευρωατλαντικό παζάρι μαζί της, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλα τα μέτωπα, λέγοντας πως «υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή την εβδομάδα, που είναι εβδομάδα προετοιμασίας των αποφάσεων που θα επισφραγιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου (σ.σ. θα εξετάσει και το Προσφυγικό), να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις από τον κ. Ερντογάν γιατί είναι στριμωγμένος. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλες αυτές τις κινήσεις και θα αξιολογούμε τη βαρύτητά τους κάθε φορά. Είμαστε προετοιμασμένοι και για τα ατυχήματα και στέλνουμε το μήνυμα παντού».

Σημειώνοντας ξανά πως η κυβέρνηση λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα με βασικό «μπούσουλα» την προσπάθεια διατήρησης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και ό,τι αυτό σηματοδοτεί, έσπευσε να τονίσει πως «εμείς θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία. Και το λέμε σε κάθε τόνο. Οταν σταματήσει αυτήν την προκλητική συμπεριφορά, ο δρόμος είναι ανοιχτός να στηριχθεί από την Ευρώπη και από τη χώρα μας».

«Στενός συντονισμός» με τον Πάιατ

Τον «τόνο» άλλωστε της συνέχειας των παζαριών και της «αποκλιμάκωσης» έδωσε την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος μετέβη χτες στο υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια.

Κατά διπλωματικές πηγές, «η συζήτηση εστιάσθηκε στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, καθώς και στην κατάσταση στον Εβρο, σχετικά με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, δήλωσε «ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό με τον υπουργό Ν. Δένδια καθώς υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών και ψευδών ισχυρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μια αποκλιμάκωση που συνδυάζεται πάντα με εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση και διάλογο», με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, για «διευθετήσεις» ώστε να διατηρηθεί η «ΝΑΤΟική συνοχή» στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, λίγο αργότερα ο Πάιατ πήγε και στο υπουργείο Ενέργειας, όπου συνάντησε τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη. Κατά την κυβερνητική ανακοίνωση, «συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις» αλλά και για τα Ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, ο Πάιατ «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του έργου FSRU της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει τη στρατηγική πύλη μελλοντικής διείσδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου και μειώνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές».

Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως «το έργο αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επιπλέον, ενημέρωσε τον πρέσβη «για την πρόοδο του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι ασχολείται προσωπικά με την εποπτεία του έργου, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός θα παραδοθεί εγκαίρως και εντός χρονοδιαγράμματος».

Τέλος, «συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ, 3+1, στο πλαίσιο και της πρόσφατης έγκρισης του "EastMed Act" από τις ΗΠΑ».

«Διαμορφωτής» των συσχετισμών στην περιοχή η Τουρκία

Την ίδια ώρα, μια μόλις μέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Εβρο, αλλά και από όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις πρακτικές της στα σύνορα «έως ότου ικανοποιηθούν όλες οι προσδοκίες» της αστικής τάξης της χώρας του, χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας ASELSAN, έσπευσε να διαμηνύσει σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πως «δεν μπορείτε πλέον να λύσετε προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την Τουρκία», προσθέτοντας πως «το εντατικό έργο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο συνεχίζεται» και πως η Τουρκία έχει γίνει διαμορφωτής στη διεθνή σκηνή υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Τουρκία συνέχισε και την υπόμνηση των διεκδικήσεών της και «επί του πεδίου», με νέες προκλήσεις: Το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών «F-16» πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Στρογγύλη. Συνολικά, χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Παραπέρα, με NAVTEX, προχωρά στη δέσμευση περιοχής στην «καρδιά του Αιγαίου», για ασκήσεις με πυρά, όπως αναφέρει, από τις 16 Μάρτη, ενώ με βάση Subnote που εξέδωσε η Αγκυρα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει απλώσει 11 υποβρύχιά του από το Ιόνιο μέχρι νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, σε άσκηση που ξεκίνησε προχτές και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 20 Μάρτη. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι τουρκικά υποβρύχια εντοπίστηκαν σε περιοχές κοντά στους διαύλους Ρόδου - Καρπάθου - Κρήτης, Πελοποννήσου - Κυθήρων - Κρήτης, και στο Ιόνιο.

Θυμίζουμε ότι στον πρόσφατο γύρο συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ - «τρέχουν» με «παρότρυνση» των ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργούν σαν πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της) που έγινε στην Αθήνα στις 17 - 20 Φλεβάρη, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε θέσει ως θέμα τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, τόσο των υποβρυχίων όσο και των πολεμικών πλοίων.

Επιπλέον, υπό παρακολούθηση βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», που άφησε το «οικόπεδο» 4 της κυπριακής ΑΟΖ και με απλωμένα καλώδια εντοπίστηκε να πλέει στα 125 - 130 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, σε περιοχή εντός της ανακηρυχθείσας τουρκικής ΑΟΖ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ.

Ακόμα, το τρίτο τουρκικό πλοίο - γεωτρύπανο έπλεε χτες βόρεια της Κρήτης, ερχόμενο από Βρετανία και με κατεύθυνση το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας στα βόρεια της Κύπρου.

Συνομιλία Μπορέλ - Χριστοδουλίδη

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, με επίκεντρο τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το Μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Κυπριακό. Σύντομη ενημέρωση από το κυπριακό ΥΠΕΞ μίλησε για «μια εις βάθος συζήτηση» που έγινε για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, τη μετανάστευση, την Κύπρο καθώς και το Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνει έτοιμη για τη «μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα» (2022-08-30 00:00:00.0)
Τουρκικές απειλές στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών (2019-12-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-15 00:00:00.0)
Υπό πίεση η Αθήνα (2006-04-07 00:00:00.0)
«Χείρα βοηθείας» στην Τουρκία για Κυπριακό! (2005-03-23 00:00:00.0)
Σκόπιμα ασαφής η βάση «εξομάλυνσης» (2004-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ