Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στον αγώνα η διέξοδος

Καλεί σε κοινό μέτωπο πάλης καπνεργατών - καπνοπαραγωγών, συστράτευση στο ΠΑΜΕ, αντίσταση στις απολύσεις, στην παραβίαση των συμβάσεων, στα «ελαστικά» ωράρια εργασίας

Τη διέξοδο από τα όσα δραματικά βιώνουν σήμερα καπνεργάτες και καπνοπαραγωγοί από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της αύξησης των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου, δείχνουν οι κομμουνιστές καπνεργάτες. Με ανακοίνωση που ήδη έχει φτάσει στο χέρι των καπνεργατών η Κομματική Οργάνωση Καπνεργατών του ΚΚΕ, εκπέμπει αγωνιστικό σύνθημα, καλώντας τους συναδέλφους τους «να συγκροτήσουμε το παλλαϊκό μέτωπο, που θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία», την «ολοκληρωμένη κλαδική πολιτική για τον καπνό, που θα αφορά όλες τις φάσεις της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας και θα έχει σαν κριτήριό της, την προώθηση των συμφερόντων των καπνεργατών, των καπνοπαραγωγών και των συνεταιρισμών τους. Είναι καιρός απέναντι στην αντιλαϊκή εξουσία και πολιτική, η εργατική τάξη ο λαός να παλέψει για τη δική του πολιτική διέξοδο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι καπνεργάτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν «πού το πάνε οι δικοί μας εργοδότες, αλλά και γενικότερα το κεφάλαιο και οι πολιτικοί υπηρέτες τους». Οτι δηλαδή θέλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα, την εργατική τάξη υποταγμένη και διασπασμένη, ώστε να εξασφαλίζουν υπερκέρδη και διαιώνιση της εξουσίας τους. «Να περάσουμε - υπογραμμίζει - στην αντεπίθεση, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις στο χώρο της καπνοβιομηχανίας και ευρύτερα μέσα από της γραμμές του ΠΑΜΕ. Να μην επιτρέψουμε στη ΓΣΕΕ να σύρει το συνδικαλιστικό κίνημα με συναινετικούς διαλόγους και υποχώρηση». «Να συμβάλουμε και με τη δική μας ενεργητική συμμετοχή στην οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Μετώπου πάλης».

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν βάλει πλώρη για κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και προειδοποιούν ότι, για να «χρυσωθεί το χάπι» θα πετάξουν κάποια ψίχουλα ως ανταλλάγματα στους εργάτες και τους παραγωγούς. Οι κομμουνιστές καλούν καπνεργάτες και παραγωγούς να αντισταθούν και «να μη δεχτούν την ερήμωση της υπαίθρου και τη μετατροπή των εργοστασίων σε αποθήκες διακίνησης εισαγόμενων τσιγάρων. Να απαιτήσουν να αποσυρθεί άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα, η απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων. Να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, την ΟΝΕ και την ΕΕ».

Ακόμα: «Να επιδιωχτεί συγκρότηση μετώπου καπνεργατών - καπνοπαραγωγών. Να μην ανταποκριθούν στις λεγόμενες εθελούσιες αποχωρήσεις, που καταλήγουν σε χαμένες θέσεις εργασίας ή σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης. Να διεκδικηθούν μεροκάματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Να αποκρούσουν, οι εργαζόμενοι, τις μεθοδεύσεις για το πέρασμα των αντιασφαλιστικών μέτρων, των ιδιωτικοποιήσεων της Υγείας, της Παιδείας, απαιτώντας δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία για όλους. Να διαφυλάξουν και να διευρύνουν τα συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματά τους. Να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας. Να απαιτήσουμε μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου να σταματήσει ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ