Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Μη δεδομένη η απόσυρση των 30χρονων πλοίων

Αναμένει την προσφυγή των εφοπλιστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να πράξει τα... δέοντα

Το πλιάτσικο σε βάρος του λιμανιού του Πειραιά και η παραπέρα ικανοποίηση των εξωφρενικών αξιώσεων των ακτοπλόων εφοπλιστών αποτελούν θέματα πρώτης προτεραιότητας... για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη. Κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει από το νόμο 2932/2001 για την αλλαγή του θεσμικού ακτοπλοϊκού πλαισίου τη διάταξη που προβλέπει την απόσυρση των ακτοπλοϊκών πλοίων όταν συμπληρώσουν τα 30 έτη και να επανέλθει η 35ετία, αν αυτό «αποφασίσουν - όπως είπε χαρακτηριστικά - τα ευρωπαϊκά όργανα»! Η απόσυρση της σχετικής διάταξης, που αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα των εφοπλιστών, καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο αυτό το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που παραδίδει άνευ όρων τις ελληνικές θάλασσες στις διαθέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Οσον αφορά δε στον ΟΛΠ ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το πολύ μέσα σε δύο μήνες ο Οργανισμός θα έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Ο περιορισμός της 30ετίας στην κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων είχε εμφανιστεί από τον προηγούμενο υπουργό, Χρ. Παπουτσή, ως κατόρθωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είχε αποφασιστεί προκειμένου οι νησιώτες και συνολικά το επιβατικό κοινό να «καταπιούν» πιο εύκολα τα όσα προβλέπει ο νόμος 2932, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και ψηφίστηκε για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τον διαλυτικό κοινοτικό κανονισμό 3577/92 για την άρση του καμποτάζ. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Χρ. Παπουτσής δήλωνε κάθε στιγμή ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κάνει πίσω από αυτή τη διάταξη. Τώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός ΕΝ, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να υποχωρήσει και ήδη το σχέδιο έχει εκπονηθεί. Η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, που με βάση τις θέσεις της συντάχθηκε ο νέος νόμος, θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρέχοντας έτσι στην κυβέρνηση το κατάλληλο άλλοθι...

Ταυτόχρονα με τις ελληνικές θάλασσες στο μεγάλο κεφάλαιο παραδίδονται και τα λιμάνια της χώρας. Ο υπουργός έκανε σαφές: «Η συζήτηση και συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά και για τις πραγματικές δυνατότητες του ΟΛΠ, λένε ότι εντός του προσεχούς διμήνου θα μπει στο Χρηματιστήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ