Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μια γροθιά υγειονομικοί - ασθενείς - εργαζόμενοι - φορείς σε όλη την Αττική
Στο «Θριάσιο»

Θριάσιο
Θριάσιο
Μαχητική ήταν η κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου «Θριάσιο», από υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους, με τα πανό και τα συνθήματά τους. Την ίδια ώρα, η επιβράβευση με χαμόγελα και «μπράβο» από τους ανθρώπους που στη διάρκεια της κινητοποίησης πέρασαν την πόρτα του νοσοκομείου, ήταν «το λιγότερο που μπορούμε να τους ανταποδώσουμε», όπως είπε κάποιος από αυτούς.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των υγειονομικών και τα αιτήματά τους (βλ. διπλανό θέμα).

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», Μανώλης Βαρδαβάκης, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδικάτων. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε ότι με την παραχώρηση της πτέρυγας εγκαυμάτων για τη φιλοξενία ασθενών με κορονοϊό, εγκαυματίες παραπέμπονται σε νοσοκομεία που δεν είναι εξειδικευμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών...

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και γιατρός του νοσοκομείου, κατήγγειλε τις χυδαίες συκοφαντίες που επιστράτευσαν κάποια λίγα ΜΜΕ, σε πλήρη παραφωνία με την πλατιά αναγνώριση του αγώνα των εργαζομένων στην Υγεία. «Δεν θα τα καταφέρουν, αυτή η φωνή θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το επόμενο διάστημα, θα νικήσουμε την πανδημία, θα υπερασπίσουμε την υγεία του λαού μας», σημείωσε.

Στον «Ευαγγελισμό»

Αττικόν Νοσοκομείο
Αττικόν Νοσοκομείο
Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απλός κόσμος, επισκέπτες ασθενών, κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο, βλέποντας τη συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του, παρέμειναν εκεί, αυτήν τη φορά για να χειροκροτήσουν, όχι μόνο για τη μάχη που δίνουν με αυτοθυσία οι υγειονομικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για την αγωνιστική τους δράση.

«Μπαίνουμε πρώτοι στη μάχη ενάντια στην πανδημία και πρώτοι στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση», ανέφερε μιλώντας από την ντουντούκα ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Δεν προλαβαίνουμε να πληρώνουμε συμμετοχές. Μια στα διαγνωστικά, μια στα φάρμακα. Πού να φτάσουν τα λεφτά; Και στο νοσοκομείο που ερχόμαστε, στα διαγνωστικά μάς στέλνουν για ορισμένες εξετάσεις. Μόνο η πανδημία μάς έλειπε, τώρα ήρθε και αυτή», ανέφερε μία συνοδός ασθενούς, «όχι από κορονοϊό», τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι η εικόνα αυτής της κινητοποίησης είναι κάτι που εμψυχώνει.

Μαζικό «παρών» έδωσαν και οι καθαρίστριες του νοσοκομείου. «Είμαι 18 χρόνια καθαρίστρια στον "Ευαγγελισμό". Αλλες συναδέλφισσες είναι 16, άλλες 10. Πρώτα ήμασταν εργολαβικές, τώρα υπογράφουμε σύμβαση με τη διοίκηση και δίνουμε μάχη κάθε τόσο για να την ανανεώσουμε. Αρχικά οι συμβάσεις μας ήταν να λήξουν του χρόνου τον Ιούνη. Τώρα μας κόβουν 6 μήνες και μας είπαν ότι θα λήξουν στο τέλος του χρόνου... Δηλαδή είμαστε στην πρώτη γραμμή μέσα στα απόβλητα, μας θυσιάζουν για τον κορονοϊό και μετά θα μας πετάξουν στην ανεργία!», ανέφερε η Ειρήνη Αποστολίκα.

Ευαγγελισμός
Ευαγγελισμός
Δίπλα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ήταν ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και μια σειρά από σωματεία και φορείς, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και η πρόεδρός της, Χρ. Σκαλούμπακα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο προαύλιο του νοσοκομείου, οι οποίες αποχώρησαν τελικά κάτω από την άμεση αντίδραση των παρευρισκομένων (βλ. περισσότερα στη σελ. 11).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Εκπρόσωποι πλήθους φορέων συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υγειονομικούς, που ομόφωνα την περασμένη βδομάδα αποφάσισαν με Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ.

«Την Τρίτη στις 12 στο προαύλιο», ήταν καθημερινά μέχρι και χτες στο στόμα των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, εκφράζοντας τη διάθεσή τους να φωνάξουν δυνατά για τα σοβαρά προβλήματα, τις μεγάλες ελλείψεις. Παρόμοιο το κλίμα και σε ασθενείς και συνοδούς, δίνοντας κουράγιο στους υγειονομικούς: «Φωνάξτε και για εμάς, ακόμα πιο δυνατά. Ευτυχώς που κρατάτε όρθια τα νοσοκομεία», ακούστηκε από τη συνοδό ασθενούς, καθώς έμπαινε στο νοσοκομείο...

«Αγιος Σάββας»
«Αγιος Σάββας»
Κι έτσι έγινε: Από τα μεγάφωνα του Σωματείου, στο προαύλιο του νοσοκομείου ακούστηκε δυνατά «η φωνή κάτω από τις μάσκες», με εργαζόμενους από φορείς του Πειραιά να δίνουν το «παρών», τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παραβρέθηκαν, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, ο Νίκος Πετρόπουλος, εκ μέρους της ΟΒΣΑ, ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ν. Πλουμπίδης».

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γυναικών Κορυδαλλού και Νίκαιας (ΟΓΕ), που χάρισαν στους υγειονομικούς ζωγραφιές παιδιών με θέμα τη μεγάλη μάχη που δίνουν για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα Υγείας. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής συμμετείχε ο σύμβουλός της Στέλιος Μπενετάτος.

Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στο «Αττικόν»

Σε κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο «Αττικόν» προχώρησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ κ.ά. Οι υγειονομικοί κατήγγειλαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα.

Αγία Ολγα
Αγία Ολγα
Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυναν ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΓΝΕ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής, και ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

Στο «Αγ. Ολγα»

Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγ. Ολγα» στη Νέα Ιωνία ένωσαν τη φωνή τους με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από την πύλη του νοσοκομείου.

Σε ένα νοσοκομείο που ήδη πριν από την πανδημία οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού οδηγούσαν σε αναβολή μέχρι και 40 χειρουργείων τη βδομάδα το Γενάρη, η κατάσταση σήμερα έχει οξυνθεί περαιτέρω, με τον Θοδωρή Αλωνιστιώτη, γιατρό του νοσοκομείου και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, να σημειώνει χτες στην ομιλία του ότι οι αποχωρήσεις και οι μετακινήσεις προσωπικού είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος.

Στο ΚΑΤ

Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, έχοντας στο πλευρό του εκπροσώπους Ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων.

«Διεκδικούμε ουσιαστική στελέχωση κι εξοπλισμό για όλα τα νοσοκομεία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Είμαστε στο ίδιο μετερίζι» σημείωσε στο χαιρετισμό της η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σε άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας πραγματοποίησε χτες Γενική Συνέλευση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ αγωνιστική παρέμβαση πραγματοποίησαν επίσης σωματεία και φορείς της περιοχής.

Ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη Γενική Συνέλευση, ενώ τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς του «Ασκληπιείου» εξέφρασαν επίσης εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Γλυφάδας.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία του Πειραιά, στο «Τζάνειο» και το «Μεταξά». Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γυναικών Περάματος και Κερατσινίου (μελών της ΟΓΕ), παραδόθηκαν ζωγραφιές από τα παιδιά στο προσωπικό του νοσοκομείου «Μεταξά», συμβάλλοντας και με τις «δικές τους φωνές» στη διεκδίκηση των μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», μαζί με σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενους κ.ά. Στο πλευρό τους ήταν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εργαζόμενοι των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» συμμετείχαν στη μέρα δράσης, ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειδικευόμενων των δύο νοσοκομείων, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων. Παρέμβαση έγινε και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, μαζί με σωματεία άλλων εργαζομένων και φορείς, πραγματοποιήθηκαν ακόμα στα Νοσοκομεία «Σωτηρία», «Γεννηματάς», «Αρεταίειο» και «Λαϊκό», ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώθηκαν σε μια σειρά από συνοικίες της Αττικής, σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Τοπικά Ιατρεία κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ