Πέμπτη 9 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Προετοιμάζεται να ... μετρήσει χιλιάδες νεκρούς

Οπως ανέφερε σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Στην ...πιθανότητα η χώρα να μετρήσει χιλιάδες νεκρούς αναφέρθηκε ο Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην εφαρμόσει αυστηρά μέτρα περιορισμού των επαφών. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών ΜΕΘ (περίπου 6,5 ανά 100.000 κατοίκους) και νοσοκομειακών κρεβατιών (2 ανά 1.000), σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» το Σάββατο, ο Λεβέν σημείωσε: «Εχουμε επιλέξει μια στρατηγική προσπαθώντας να ισοπεδώσουμε την καμπύλη και να μην έχουμε μια πολύ δραματική εξέλιξη, γιατί τότε το σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει (...) Αλλά σημαίνει επίσης ότι ενδεχομένως θα έχουμε σοβαρά ασθενείς που θα χρειάζονται ΜΕΘ, θα έχουμε σημαντικά περισσότερους θανάτους, θα υπολογίσουμε τους νεκρούς σε χιλιάδες. Είναι καλό που προετοιμαζόμαστε και για αυτό». Εξάλλου, συνέχισε, ο κορονοϊός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πιο αργά στη Σουηδία από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες.

Το ποσοστό θανάτων στη Σουηδία ήταν χτες 59 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, σε σύγκριση με 35 στη Δανία, 16 στη Νορβηγία και 5 στη Φινλανδία. Χτες Τετάρτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε περίπου 7.700 και οι νεκροί σε 591, δηλαδή είχε πάνω από 100 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Οπως αναφέρουν σουηδικά ΜΜΕ, θα συζητηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι) να λάβει «έκτακτα μέτρα», όπως κλείσιμο αεροδρομίων ή σταθμών τρένων και λεωφορείων, καταστημάτων και εστιατορίων, νέος περιορισμός των δημόσιων συγκεντρώσεων ή επίταξη ιατρικού εξοπλισμού.

Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, αναγνώρισε ότι η καμπύλη μόλυνσης «άρχισε να γίνεται κάπως πιο απότομη», αλλά γενικά ήταν ακόμα «αρκετά επίπεδη». Ενόψει μιας απότομης αύξησης των κρουσμάτων ετοιμάζεται στη Στοκχόλμη ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε συνεδριακό κέντρο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά στους ηλικιωμένους αφού τουλάχιστον το 1/3 των δήμων της Σουηδίας - ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη - ανέφεραν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε γηροκομεία και το προσωπικό έχει καταγγείλει δημόσια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις χιλιάδων επιστημόνων απέναντι στην τακτική της κυβέρνησης προειδοποιώντας πως στη Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται κρίσιμη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν τόσο ώστε τα νοσοκομεία να «βουλιάξουν». Ηδη η επιλογή θεραπείας γίνεται με κριτήριο τη βιολογική ηλικία, επισημαίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ