Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Προληπτική ανάπτυξη» πλοίων στο όνομα της ... αντιμετώπισης των ναρκεμπόρων

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σημειώνουν την ανάγκη ετοιμότητας, για το ενδεχόμενο «ατυχημάτων», παρά την πανδημία

Η πρόσφατη καθαίρεση του πλοιάρχου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρούζβελτ» έδωσε αφορμή σε μια σειρά από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να διαμηνύσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να περιορίσει τη στρατιωτική της παρουσία σε ζώνες του πλανήτη όπου «περιπολεί», προς εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων και συμμαχιών. Είναι άλλωστε ενδεικτική και η «προληπτική ανάπτυξη» ναυτικών μονάδων στην οποία η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι προχωρά πριν κάποιες μέρες, σε Καραϊβική και Ανατολικό Ειρηνικό, στο όνομα της «αντιμετώπισης» παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, αλλά και τον επιτελάρχη Μαρκ Μίλι χαρακτήρισαν την επιλογή αυτή απαραίτητη, μιλώντας για «αυξανόμενη απειλή» από καρτέλ που θα εκμεταλλευτούν την πανδημία και «(εμείς) δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί», όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Μπορεί η αντιμετώπιση της "Covid-19" να είναι προτεραιότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες απειλές εξαφανίζονται ή ότι οι εχθροί (μας) οπισθοχωρούν», δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Ντέρεκ Τσόλετ, πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος του 7ου Στόλου των ΗΠΑ Γουίλιαμ Ντάγκλας Κράουντερ εξέφρασε προβληματισμό για «αλλαγές» στην παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «ανησυχώ για το μήνυμα που θα εκλάβουν οι Κινέζοι, οι Βορειοκορεάτες ή οι Ρώσοι και ότι θα το δουν ως ευκαιρία για "ατύχημα"... Υπολογίζουν την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε (σε κάτι τέτοιο)...».

Αλλά και ο στρατηγός Εντουαρντ Τόμας, στέλεχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι χρειάζεται να μη διαταραχτούν οι αποστολές εκτός συνόρων, προειδοποιώντας ότι «αν κάποιος αντίπαλός (μας) θεωρήσει ότι η άμυνά μας εξασθένησε θα έκανε σοβαρά λανθασμένο υπολογισμό...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ