Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Καταρχήν συμφωνία μέχρι την επόμενη κόντρα...

ΡΙΑΝΤ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε συμβιβαστική συμφωνία για κλιμακωτή μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής αρχικά κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, ώστε να αυξηθούν οι σημερινές διεθνείς χαμηλές τιμές, κατέληξαν οι χώρες - μέλη και μη του ΟΠΕΚ, σε μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκλήρωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η συμφωνία ωστόσο αυτή μένει να εφαρμοστεί μέχρι την επόμενη κόντρα ανταγωνιστικών μονοπωλίων Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας, ΗΠΑ κ.ά. για το ξαναμοίρασμα των διεθνών αγορών Ενέργειας...

Σε ανακοίνωση των χωρών που συμμετέχουν στο λεγόμενο σχήμα OPEC+ (όπου συμμετέχουν και χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία), αναφέρεται πως η μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου θα γίνει τον ερχόμενο Μάη και Ιούνη. Από τον Ιούλη μέχρι τον Δεκέμβρη, η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου θα είναι στα 8 εκατομμύρια βαρέλια και ακολούθως, από τον Γενάρη του 2021 έως τον Απρίλη του 2022 η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια βαρέλια. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας συνεχίστηκαν και την Παρασκευή στο πλαίσιο της ομάδας των χωρών του G20.

Σε κάθε περίπτωση, στις 10 Ιούνη προγραμματίστηκε νέα τηλεδιάσκεψη των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα OPEC+, ώστε να αξιολογήσουν τις τότε συνθήκες και τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, δηλώνοντας ότι μία τελική συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου «εξαρτάται» και από τη συμμετοχή του Μεξικού στις μειώσεις.

Επιπλέον, και οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας μεταξύ χωρών - μελών και μη του ΟΠΕΚ, με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν πως η απόφαση του σχήματος OPEC+ «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα αντιδράσουν συντονισμένα στις πραγματικότητες της αγοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ