Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σημαντική αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων

Τους 1.198 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία, όπου οι ρυθμοί εξάπλωσης επίσης μεγαλώνουν. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 56.956.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ξαφνικά 48ωρη απαγόρευση καθολικής κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική για τον τρόπο που αυτή τέθηκε σε εφαρμογή. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε μετά την ανακοίνωση ότι η απόφαση «δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί ξαφνικά. Εμείς ως μητροπολιτικός δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ) δεν είχαμε ειδοποιηθεί για αυτή την κρίσιμη απόφαση. Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουμε αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Οποια απόφαση δεν λαμβάνεται με από κοινού σκέψη και συνεργασία προκαλεί μόνο σύγχυση και πανικό».

Μετά από τις αντιδράσεις, ο υπουργός Εσωτερικών - που μέχρι τώρα θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν - Σουλεϊμάν Σοϊλού υπέβαλε την παραίτησή του, που ωστόσο η τουρκική προεδρία δεν έκανε δεκτή. Στο κείμενο της παραίτησής του ο Σοϊλού ανέφερε ότι η απόφαση «ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ηταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει». Σε άλλες του δηλώσεις αναγνώρισε ότι η απόφαση ανακοινώθηκε πολύ βιαστικά.

Από τη μεριά της, η τουρκική προεδρία, που ανακοίνωσε ότι δεν έκανε δεκτή την απόφαση, υπενθύμισε ότι ο Σοϊλού ανέλαβε καθήκοντα υπουργού αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και «έχει κερδίσει την εκτίμηση του έθνους μας για το επιτυχημένο έργο του έως σήμερα» και ότι «ο αποφασιστικός αγώνας του (...) έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα τρομοκρατικών οργανώσεων να εξαπολύουν τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας».

Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι ο Σοϊλού παραιτήθηκε για να σώσει τον Πρόεδρο Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ