Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΕΛΓΙΟ
Μεγάλη αύξηση νεκρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Με απεργίες οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βέλγιο - μια χώρα με περίπου 11 εκατ. πληθυσμό - εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών φαίνεται να είναι μεγαλύτερος καθώς ορισμένοι πεθαίνουν σε γηροκομεία ή σπίτια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, υπολογίζεται ότι το 54% των συνολικών θανάτων σημειώθηκε σε νοσοκομείο και το 41% σε γηροκομείο, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί όλοι οι θάνατοι με διαγνωστικό τεστ. Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα προσέγγιζαν χτες τις 30.000, περίπου 1.600 νέα σε ένα 24ωρο.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι και συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Την περασμένη βδομάδα ένας 25χρονος υπάλληλος των Ταχυδρομείων πέθανε από κορονοϊό. Ο 25χρονος ζούσε με τον πατέρα του, ο οποίος ειδοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του και πέθανε λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Στις αρχές του μήνα ένας 32χρονος υπάλληλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Colruyt» είχε χάσει τη ζωή του αφού προσβλήθηκε από κορονοϊό. Το ίδιο διάστημα οι υπάλληλοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Delhaize» προχώρησαν σε απεργία κλείνοντας αρκετά καταστήματα στη χώρα. Διεκδικούν από την εργοδοσία μέσα ατομικής προστασίας, όπως γάντια και μάσκες, καθώς και αυξήσεις, πέρα από τα «κουπόνια» που τους δίνει η εταιρεία.

Εξάλλου, σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα καταγγέλλουν κατάχρηση από τις επιχειρήσεις του συστήματος μερικής ανεργίας. Καταγγέλλουν ότι εργαζόμενοι που ασθενούν δεν παίρνουν αναρρωτική άδεια με πλήρη κάλυψη μισθού και αποδοχών - τις πρώτες μέρες από τον εργοδότη και ύστερα από τα ασφαλιστικά ταμεία - αλλά τους βγάζουν σε μερική ανεργία.

Απεργία σε δύο αμαξοστάσια αστικών συγκοινωνιών στο Σαρλερουά έγινε την Παρασκευή, με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τον περιορισμό στη λήψη αδειών, για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ζητώντας έκτακτο πριμ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ένας 19χρονος που οδηγούσε σκούτερ σκοτώθηκε στην Αντερλεχτ όταν η βελγική αστυνομία προσπάθησε να τον σταματήσει για έλεγχο λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και άρχισε να τον καταδιώκει! Ενώ τον καταδίωκε ένα περιπολικό ο νεαρός συγκρούστηκε με άλλο περιπολικό και σκοτώθηκε επιτόπου. Την επομένη έγιναν διαμαρτυρίες στην πόλη εξαιτίας του περιστατικού και περίπου 43 άτομα συνελήφθησαν για «συμμετοχή σε ταραχές», κατά τις οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και εφτά διαδηλωτές, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αντερλεχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ