Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Μπαλώματα» που δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί να «μπαλώσει» τα σημαντικά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς να πάρει ουσιαστικά δραστικά μέτρα, που από την αρχή της πανδημίας ζητούν επιτακτικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η ΠΝΠ, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί χτες, σε ό,τι αφορά την Υγεία, προβλέπει:

-- Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020. Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις, και όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως παροχή το αυτονόητο δικαίωμα των ανασφάλιστων στη φαρμακευτική περίθαλψη. Πανηγυρίζει για ένα μέτρο προσωρινό, που αφορά τους απολυμένους, τους αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν ούτε καν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη κι αυτή η διευκόλυνση της ΠΝΠ για τους περισσότερους είναι αδειανό πουκάμισο. Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχές στα φάρμακα όπως και οι ασφαλισμένοι, με μοναδική εξαίρεση όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη αυτό το μέτρο; Για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στις σχεδόν ανύπαρκτες και ανεπαρκείς δημόσιες δομές ΠΦΥ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις προνοιακές παροχές που έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστες, ενώ το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αναστολή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο σε όσους θα καταθέσουν για πρώτη φορά τα χαρτιά τους για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα.

-- Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες. Κατ' οίκον, ή εξ αποστάσεως παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορονοϊό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

Αυτό είναι το θωρακισμένο σύστημα Υγείας; Το σύστημα της μιας νόσου αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένους, στον αέρα; Ανακοινώνουν ένα μέτρο σε εθελοντική βάση, την ώρα που η πανδημία είναι εδώ και «τρέχει», είτε δεχτεί να συμμετάσχει ο ιδιώτης στην αντιμετώπισή της, είτε όχι. Απαιτείται η υποχρεωτική ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, όλων των ιδιωτών γιατρών σε σχεδιασμό του κράτους που θα εξασφαλίζει και θα κατοχυρώνει όλο τον πληθυσμό και τις σοβαρές ανάγκες του.

Αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ακόμη και τώρα μιλάει για δίμηνες συμβάσεις, όταν οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, έχουν χτυπήσει «κόκκινο» προ κορονοϊού και οι λαϊκές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν λήγουν σε δύο μήνες.

-- Κατασκευή έργου δημιουργίας κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά 8.000.000 ευρώ της Βουλής.

Τα κόμματα που σήμερα κάνουν σημαία τις δωρεές και τη συμβολή της Βουλής, δεν ξεπλένονται για όσα μέτρα πήραν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι ίδιοι που κρατούν εδώ και 15 χρόνια κλειστά το 25% των δημόσιων κρεβατιών σε ΜΕΘ. Που ακόμη και σήμερα αρνούνται να ανοίξουν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, όσα χρειαζόταν η χώρα πριν την πανδημία. Τα 8 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να εξαγοράσουν τη σιωπή για τις ευθύνες τους.

Ακόμα, προβλέπεται έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απρίλη 2020 του ΦΠΑ. Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών για το διάστημα που παραμένουν κλειστοί. Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ