Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αύριο η μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ

«Στο πόδι» δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα

«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας - Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!».

Με το σύνθημα αυτό δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την αυριανή μέρα πανελλαδική δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Στόχος των πολύμορφων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα είναι η διεκδίκηση αιτημάτων για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από τη μετάδοση του κορονοϊού, η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας που με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης οργιάζει στους χώρους δουλειάς, σε καταστήματα, γραφεία και αποθήκες... κάτω από το προκλητικό προσωπείο της «κοινωνικής προσφοράς»!

Στο κάλεσμα για την αυριανή συντονισμένη πρωτοβουλία που έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά την περασμένη Παρασκευή, ανταποκρίθηκαν άμεσα σωματεία και επιτροπές αγώνα, δηλώνοντας «παρών» με ανακοινώσεις τους στη μέρα δράσης.

Ετσι, για αύριο ετοιμάζονται πολύμορφες πρωτοβουλίες, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα, σε καταστήματα και αποθήκες.

Δεκάδες αποφάσεις σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα

Μέχρι στιγμής στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και επιτροπές αγώνα, στις εξής πόλεις και περιοχές:

Αττική: Αθήνα, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Λαύριο.

Μακεδονία και Θράκη: Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Εορδαία, Δράμα, Πέλλα, Γρεβενά, Νάουσα, Καβάλα, Ξάνθη.

Από τις προετοιμασίες στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την αυριανή μέρα δράσης, οι οποίες πραγματοποιούνται παράλληλα με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς
Από τις προετοιμασίες στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την αυριανή μέρα δράσης, οι οποίες πραγματοποιούνται παράλληλα με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς
Θεσσαλία: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλος, Ελασσόνα.

Στερεά Ελλάδα: Λαμία, Λιβαδειά, Φωκίδα, Χαλκίδα.

Ηπειρος: Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία.

Πελοπόνησσο και Δυτική Ελλάδα: Πάτρα, Πύργος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Ναύπλιο, Αρκαδία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά.

Κρήτη και νησιά: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Λέσβος, Ρόδος, Σύρος, Χίος, Σάμος, Κως.

Να υψώσουμε το ανάστημα και τη γροθιά μας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Τη δουλειά μέχρι εξαντλήσεως, χωρίς ρεπό, με υπερωρίες και δουλειά τις Κυριακές, σε συνθήκες που καθιστούν τα σούπερ μάρκετ «υγειονομικές βόμβες», με τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα) να δίνονται με το σταγονόμετρο, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας να κλιμακώνονται στους εργαζόμενους που δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικών αδειών (γονέων, ευπαθών ομάδων), στηλιτεύει στην ανακοίνωση με την οποία προετοιμάζει τη μέρα δράσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Είναι προκλητικό οι επιστημονικές οδηγίες να διαστρεβλώνονται και να παρερμηνεύονται προκειμένου να μη θιχτούν τα κέρδη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Κέρδη που με βάση τα δικά τους στοιχεία αυξήθηκαν πάνω από 30% σε ένα μήνα», καταγγέλλει και συνεχίζει: «Κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει "ποια μέτρα είναι απαραίτητα και ποια όχι", να γνωματεύει ποιος είναι σε ευπαθή ομάδα και ποιος όχι, να αυξομειώνει κατά το συμφέρον του τις μέρες καραντίνας ή των ειδικών αδειών, θέτοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο».

Οσον αφορά τις καμπάνιες και τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, των κυβερνήσεων, ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει: «Δεν φτάνει όμως να μας λένε "ήρωες" όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβονται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα, όταν δεν σέβονται ούτε τη ζωή μας. Δεν φτάνει να μας δίνουν έκτακτα μπόνους - δωροεπιταγές, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο».

Αυτό που επιβάλλεται, όπως τονίζει, «είναι η άμεση και ολοκληρωμένη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας, να έχουμε πλήρες ωράριο (8ωρο - 5ήμερο), να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».

«Σε αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε στήριγμα το σωματείο μας!», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σύλλογος στους εργαζόμενους, καλώντας τους «να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους».

Κάλεσμα στους καταναλωτές να δείξουν την αλληλεγγύη τους

Παράλληλα, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

«Κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια από την έναρξη της πανδημίας έχει μπει μέσα σε καταστήματα σούπερ μάρκετ. Ο καθένας από εμάς έχει δει με τα μάτια του και αντιλαμβάνεται πως οι χώροι των σούπερ μάρκετ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αποτελούν μια μεγάλη υγειονομική βόμβα», σημειώνει το κλαδικό σωματείο στην ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται ειδικά στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που αποτελούν το καταναλωτικό κοινό των καταστημάτων.

«Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία από πελάτες που αγωνιούν για την κατάσταση που βλέπουν στα καταστήματα! Εχουμε τις ίδιες ανησυχίες! Πολλοί από εσάς συνεχίζετε να δουλεύετε, αντιμετωπίζοντας παρόμοιες συνθήκες με εμάς, μετακινείστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αναγκάζεστε να συνωστίζεστε σε αυτά, έχετε προβλήματα υγείας και αντιμετωπίζετε την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας για περίθαλψη», τονίζει.

«Ολο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοί μας στα σούπερ μάρκετ εργάζονται με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Ομως και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Δεν σκοπεύουν να αφήσουν τη ζωή τους να παίζεται κορόνα - γράμματα, δεν θα πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή!», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και καταλήγει: «Σήμερα ζητούν την αλληλεγγύη μας, να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, να στηρίξουμε τα αιτήματά τους για την προστασία της υγείας τους και των οικογενειών τους».

Το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας παραμένει στο προσκήνιο

Την Κυριακή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ στο πλαίσιο του «εορταστικού» ωραρίου του Πάσχα, έκανε εξορμήσεις σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, διαπιστώνοντας για μια ακόμα φορά την έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και την εντατικοποίηση, την κούραση και την εξάντληση των εργαζομένων.

«Το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας παραμένει στο προσκήνιο», ξεκαθαρίζει σε κυβέρνηση και εργοδοσία η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και προειδοποιεί πως κάθε προσπάθεια για ολική ή μερική κατάργησή της θα βρει τους εργαζόμενους απέναντι.

Με αφορμή το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ άνοιξαν για μια ακόμα Κυριακή, η Γραμματεία σχολιάζει πως οι εργαζόμενοι το διάστημα της πανδημίας «έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση». Συγκεκριμένα, «εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης καθώς διευρύνθηκε το ωράριό τους, έχασαν τα ρεπό τους, συμπιέστηκαν δικαιώματα, ενώ η κυριακάτικη εργασία έχει μπει σε μια φόρμα μονών - ζυγών όπως στον δακτύλιο, αφού τη μια Κυριακή εργάζονται και την άλλη όχι».

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι που καταγράφουν ρεκόρ τζίρου «προχώρησαν σε ελάχιστες προσλήψεις 45 ημερών», η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων «που δούλευε ελαστικά παραμένει στα γνωστά 4ωρα - 6ωρα, καθώς οι συμβάσεις τους δεν μετατράπηκαν σε 8ωρες, ενώ υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες που δεν καταγράφονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ