Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Επαγρύπνηση για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της πανδημίας

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που έγινε με τηλεδιάσκεψη

Σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση ώστε να μην πληρώσει ο λαός με το λεηλατημένο εισόδημά του τις συνέπειες της πανδημίας, έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που έγινε με τηλεδιάσκεψη προχτές, Δευτέρα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Η αναγνώριση από όλους της προσφοράς των εργαζομένων του δήμου δείχνει και την αξία που έχει ένας εξοπλισμένος και μάχιμος δημόσιος τομέας, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι η καθαριότητα. Εχουν λοιδορηθεί πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτές τις ώρες φαίνεται η αξία τού να υπάρχει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας, οι μάχιμες δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν με έναν κεντρικό σχεδιασμό να στηρίξουν με έργα τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.

Μαζί με τις ενέργειες που γίνονται για να ανακουφιστούν ευάλωτοι (κοινωνικοοικονομικά και ταξικά) συμπολίτες μας, ενέργειες τις οποίες έχουμε στηρίξει διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας, πρέπει να μας προβληματίζει η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη ζούγκλα που διαμορφώνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης. Με τη λήξη της καραντίνας, αυτές οι ΠΝΠ πρέπει να λήξουν. Πρέπει να γίνει εστία εργατικής αντεπίθεσης και μάχης η κατάργηση όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου που κυριολεκτικά ξεζουμίζει τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Ενα κρίσιμο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη δημοτική αρχή είναι η χρηματοδότηση των δήμων. Με βάση τον προϋπολογισμό, ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας των δήμων χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Αυτά τα 2,7 δισ. ευρώ με τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν οι 335 δήμοι, μεταξύ αυτών και ο δήμος Αθηναίων, ένα μεγάλο κομμάτι θα λείψει. Είναι τα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν για να μπορέσουν να στηριχτούν οι επαγγελματίες, οι έμποροι, όλοι αυτοί οι οποίοι ζουν με τις συνέπειες της δίμηνης ή τρίμηνης καραντίνας. Πώς λοιπόν θα καλυφθούν αν δεν αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση στους δήμους; Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι ποσά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες.

Επειδή μιλάμε για τον κόσμο που πλήττεται, οι χειροτέχνες της Αθήνας για τρεις μήνες δεν θα έχουν το παραμικρό εισόδημα. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το να ενταχθούν και αυτοί στην παροχή του βοηθήματος των 800 ευρώ».

Σε σχέση με την εμπλοκή των Σχολικών Επιτροπών του δήμου της Αθήνας στην παροχή εξοπλισμού στους μαθητές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Πώς εμπλέκονται οι Σχολικές Επιτροπές; Με ποια κονδύλια; Σε ποιο εύρος θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, αφού δεν μιλάμε για απόδοση συσκευών σε κάθε μαθητή; Πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σχεδιασμός υπάρχει από τη δημοτική αρχή».

Τόνισε την ανάγκη να έχει επάρκεια ο δήμος στα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στις υδροφόρες, στα μικρά πλυστικά απολύμανσης, προσθέτοντας: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου καταγγέλλουν κενά σε σχέση με την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία παρέχονται τα μέσα ατομικής υγιεινής και ασφάλειας».

Σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στη δομή προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση. «Δεν γίνεται άλλος κανόνας να ισχύει για την προστασία του γενικού πληθυσμού και άλλος κανόνας για την προστασία των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική αποστασιοποίηση σε μια δομή με 2.000 ανθρώπους. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα. Στη Βουλή προτείναμε να φιλοξενηθούν αυτές οι οικογένειες με όρους κοινωνικής απόστασης στα ξενοδοχεία που αυτήν την περίοδο είναι κλειστά. Εξήγγειλε ο κ. Μηταράκης μια σειρά από μέτρα για τις δομές, όμως, το κατά πόσο έχουν αυτά υλοποιηθεί είναι και ευθύνη του δήμου της Αθήνας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της τοποθέτησής του ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Τιμώντας τη μνήμη του Περικλή Κοροβέση, να θυμίσουμε ότι ήταν δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συνεργάστηκε με το συνδυασμό μας και πρέπει να τιμηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνη λύση να νομοθετήσει η κυβέρνηση για μονιμοποίηση των συμβασιούχων (2017-06-23 00:00:00.0)
Σταθερή δουλειά ζητούν οι καθαρίστριες σχολείων (2016-01-16 00:00:00.0)
Να μην εφαρμοστεί (2015-04-22 00:00:00.0)
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας (2014-01-17 00:00:00.0)
Να τρομάξουμε κεφάλαιο και κυβερνήσεις (2011-02-22 00:00:00.0)
Να δυναμώσουν οι αγώνες των εργαζομένων (2010-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ