Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βουλιάζουν στα χρέη τα λαϊκά νοικοκυριά

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκατομμυρίων νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνει δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Independent». Στην έρευνα καταγράφεται πως το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη χώρα διαπίστωσε επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και πως 1 στα 20 νοικοκυριά είδε μείωση του εισοδήματός του κατά τουλάχιστον 50%.

Διπλάσιες απώλειες εισοδήματος διαπίστωσαν μαύροι Βρετανοί και διάφορες εθνικές μειονότητες, καθώς το 46% αυτών ανέφεραν πως το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, ποσοστό που φθάνει το 28% των νοικοκυριών λευκών Βρετανών. Επιπλέον το 15% μαύρων Βρετανών και εθνικών μειονοτήτων έμεινε άνεργο, ποσοστό που στους λευκούς Βρετανούς περιορίζεται στο 8%.

Σε δεινή θέση όμως βρίσκονται και αρκετοί ηλικιωμένοι που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε γηροκομεία, καθώς καταγγέλλεται πως έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν»! Εκπρόσωποι οίκων ευγηρίας στη χώρα εξέπεμψαν σήμα συναγερμού για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμους «σιωπηρούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός και οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό. Ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορονοϊού. Σύμφωνα δε με πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πανδημία COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απρίλη σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνολικά, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλαδή 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας ανησυχούν επίσης για τον αριθμό θυμάτων. Σύμφωνα με την ομοσπονδία Care England οι νεκροί την περασμένη βδομάδα ξεπερνούσαν τους 1.000. Οι ίδιοι καυτηρίασαν παράλληλα και την έλλειψη επαρκούς υγειονομικού εξοπλισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, που αντικαθιστά προσωρινά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ότι τα περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 7 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ