Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέοι αμερικανικοί έπαινοι για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού

Eurokinissi

Τις υπηρεσίες με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει στην ευρύτερη προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, μέσα και από τη σταθερή αναζήτηση «διαύλων» για να προχωρήσουν οι διευθετήσεις με την Τουρκία και για τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, επιδοκίμασαν ακόμα μια φορά οι ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να «ενθαρρύνει» δράσεις που μειώνουν την ένταση.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του τμήματος Νότιων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρία Ολσον, σημείωσε σε επιστολή της ότι η χώρα της χαιρετίζει «τη στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν δράσεις που μειώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν προκλητικές δραστηριότητες». Οι διευκρινίσεις αυτές ήταν απάντηση σε επιστολή του «Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου» (ελληνικοαμερικανικό λόμπι), που προηγούμενα είχε εκφράσει και προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο «ανησυχία» μήπως η προσοχή της διεθνούς κοινότητας δεν εξακολουθήσει να παρακολουθεί την «τάση της Τουρκίας να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».

Παράλληλα, η Ολσον μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια «σημαντική στρατηγικά περιοχή», στην οποία «δεσμευόμαστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων μας και των εταίρων μας». Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν βαθιά τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας», παινεύοντας μάλιστα τη στάση της Αθήνας και στο θέμα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ως ...παράδειγμα του εποικοδομητικού ρόλου που η χώρα μας έχει στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε πως ο αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil» έστειλε επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούλη δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και τις μεταθέτει για τον Σεπτέμβρη του 2021. Επικαλείται τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία στις εργασίες της. Ο Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πάντως «εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ