Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Πλειοδοσία μέτρων για τα μάτια του κεφαλαίου

Το «κουστούμι» που ράβει η κυβέρνηση για το λαό μπροστά στην κρίση γίνεται πιο καθαρό με κάθε παρέμβαση των υπουργών της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι στο προχτεσινό του διάγγελμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη σκληρή επόμενη μέρα, κάλεσε τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους γιατί, όπως είπε, «δεν πρέπει να σπαταληθεί το "εθνικό κεφάλαιο" σε αλόγιστα αιτήματα». Στρώνοντας το δρόμο για τα χειρότερα έκανε λόγο για «δίκαιο» τάχα «μοίρασμα των βαρών της κρίσης, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα», ενώ έστειλε το μήνυμα στο λαό να υπομείνει μια ακόμα σφαγή των δικαιωμάτων του. Ετσι, μετά τον πρωθυπουργό που «δεσμεύθηκε» ότι τα άγρια αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης μονιμοποιούνται για να γίνουν «πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων», χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις προτεραιότητες για μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με μειώσεις φόρων και εισφορών, με «εργαλεία ρευστότητας» κ.ά., προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα «επιταχύνει» το «μεταρρυθμιστικό» της πρόγραμμα.

Στην «επόμενη μέρα» εστιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα, σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και εκπροσώπους εργαζομένων, να ζητάει εκ νέου μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, από αυτά που το δικό του κόμμα προτείνει, φτάνοντας μέχρι και τα 50 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν οι «δημοσιονομικές δυνατότητες» να ρεύσει «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο, εννοώντας το «μαξιλαράκι» που άφησε η κυβέρνησή του από το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος με τα ματωμένα υπερπλεονάσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, διατυπώνοντας την ανάγκη για μια «κοινωνική συμφωνία», εννοώντας το φόρτωμα στο λαό του κόστους της κρίσης «με παράταση των υποχρεώσεων και την εξασφάλιση της ρευστότητας», γιατί, όπως είπαν, «η αγορά έχει μεγάλη ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ