Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις και ρίψεις ρουκετών στην Τρίπολη

Ανακατάληψη πόλεων από τις δυνάμεις του Σάρατζ

Από τους βομβαρδισμούς κοντά στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοαστικής διαμάχης στη Λιβύη
Από τους βομβαρδισμούς κοντά στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοαστικής διαμάχης στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Δεκάδες ρουκέτες έπεσαν μέχρι χτες τα ξημερώματα στην Τρίπολη της Λιβύης, μετά την πρότερη κατάληψη των δύο σημαντικών παράκτιων πόλεων Σορμάν και Σαμπράτα από τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (ο οποίος έχει τη στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και πιο συγκαλυμμένα της Ιταλίας).

Η Σαμπράτα και η Σορμάν, που απέχουν περίπου 70 χλμ. από την πρωτεύουσα, ελέγχονταν κυρίως από πολιτοφυλακές ακραίων Σαλαφιστών που είχαν συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ από την αρχή της επιχείρησής του κατά της Τρίπολης τον περσινό Απρίλη. Στη συνέχεια οι ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ανακατέλαβαν και άλλες μικρές πόλεις πιο νότια, επιφέροντας επιπρόσθετο πλήγμα στον Χάφταρ, που φάνηκε να χάνει τον έλεγχο ακτών της δυτικής Λιβύης.

Η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ (τον οποίο στηρίζουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία και η Ρωσία) ότι προσπαθούν να πάρουν «εκδίκηση» για την απώλεια του ελέγχου των πόλεων αυτών βομβαρδίζοντας την πρωτεύουσα. Τα δύο αντίπαλα αστικά στρατόπεδα με τις συμμαχίες τους βρίσκονται σε διαμάχη μετά την προ 9 χρόνων αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι, για το μοίρασμα του πλούτου της χώρας σε βάρος του πολύπαθου λαού της.

Τι είπαν Λαβρόφ - Σούκρι

Το ίδιο 24ωρο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (χώρες που στηρίζουν τον Χάφταρ), σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν τις εξελίξεις μεταξύ άλλων στις συγκρούσεις στην ευρύτερη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της σύρραξης στη Λιβύη, καθώς και τη Συρία και την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως οι δύο υπουργοί επαναβεβαίωσαν την «αμοιβαία στήριξη» στις μεταξύ τους σχέσεις, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στα πολεμικά πεδία της προαναφερθείσας περιοχής και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων που (δήθεν) θα τερματίσουν τους πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ