Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χωρίς καμία προστασία χιλιάδες άνεργοι μεταλλεργάτες

Στο 90% έχει φτάσει η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με την πλειοψηφία των ανέργων να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους, αφού μένουν εκτός ακόμα και από το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση για τους μακροχρόνια άνεργους του κλάδου, που εξαιρούνται από κάθε είδους προστασία και κάλυψη.

Την εικόνα που επικρατεί στους εργαζόμενους της Ζώνης φέρνουν στην επιφάνεια με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων για τον κορονοϊό, «αφού για μία ακόμα φορά χρηματοδοτούνται με μεγάλα οικονομικά πακέτα οι επιχειρήσεις και η μεγαλοεργοδοσία, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και μπροστά σε έναν νέο κύκλο χτυπήματος δικαιωμάτων και χειροτέρευσης συνολικά των όρων ζωής και δουλειάς τους».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν τα πακέτα ενίσχυσης με προνόμια και εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας ενώ «από την άλλη δεν κάνει καμία απολύτως παρέμβαση ώστε να υποχρεώσει τα πλοία των ίδιων γραμμών που επιδοτεί με χρήματα του ελληνικού λαού, να κάνουν τις επισκευές τους στη χώρα και όχι να πηγαίνουν στην Τουρκία» όπως το επιβατηγό «Cruise Europa» των Μινωικών Γραμμών, «οδηγώντας και με αυτόν τον τρόπο τους υποαπασχολούμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας στην ανεργία και την εξαθλίωση».

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι χιλιάδες οι μεταλλεργάτες που αποκλείονται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, επειδή οι εργαζόμενοι αυτοί είτε απασχολούνται έκτακτα, είτε έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ με τα μέτρα απαγόρευσης δεν έχουν δυνατότητα να βρουν και κανένα μεροκάματο αν υπάρχει.

Τα σωματεία καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τους εργαζόμενους αυτούς, αλλά και για την προστασία της ζωής των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς όπου η μεγαλοεργοδοσία δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας. Παραθέτουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο για την καταβολή σε όλους του επιδόματος των 800 ευρώ, την ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ