Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κάθε αντεργατικό μέτρο «ανθίζει» στους χώρους δουλειάς

Με στάση εργασίας, χτες, 6 με 7 το απόγευμα, αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στην απόφαση της ΟΛΘ ΑΕ να προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας για περίπου 50 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους από ευπαθείς ομάδες που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε ειδική άδεια.

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Υπαλλήλων και τα Σωματεία στον ΟΛΘ ΑΕ καταγγέλλουν ότι «η ΟΛΘ ΑΕ, επιχείρηση υψηλής κερδοφορίας, στη δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα λόγω Covid-19, έχει συγκρατήσει τη διακίνηση φορτίου αλλά και την κερδοφορία της», όμως «θεώρησε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να πάρει δημόσιο χρήμα, ως πληττόμενη εταιρεία. Μόνο που δεν είναι!». Ζητούν από τη διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της και από την κυβέρνηση να εξαιρεθεί η ΟΛΘ ΑΕ από τις πληττόμενες εταιρείες.

Στο μεταξύ, την «πρωτοφανή αντεργατική αγριότητα» με την οποία η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA επιτίθεται στους εργαζόμενους, ανοίγοντας την όρεξη και των άλλων καναλαρχών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, χτες «ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δεν τους βγαίνουν οι βάρδιες για να καλύψουν το υπερφορτωμένο με "ενημερωτικές" εκπομπές πρόγραμμα του σταθμού. Κι έτσι υποχρεώνουν, με εκβιασμούς και απειλές για άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση, τεχνικούς να καλύψουν ρεπορτάζ ως μονομελή συνεργεία με ταυτόχρονη λήψη εικόνας και ήχου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς παίρνει τεράστιες διαστάσεις, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους».

Καταγγέλλει επίσης ότι σε κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «για τις ανάγκες του αυξημένου προγράμματος συγχρωτίζονται πάνω από δέκα εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) στα 30 τετραγωνικά των control ή 3 και 4 στα κλουβιά των μοντάζ, με τα ελάχιστα μέσα προστασίας».

Τέλος, σε αναδίπλωση, μετά τις αντιδράσεις της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και των εργαζομένων, υποχρεώθηκε η εταιρεία «Deloitte», η οποία προσπάθησε να επιβάλει σε εργαζόμενους να πάρουν 10ήμερη άδεια.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται τώρα ότι το σχετικό e-mail «παρότρυνσης» που είχε στείλει στο προσωπικό, «παρανοήθηκε». «Βέβαια», σχολιάζει η ΕΛΕΠΑ, «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρείας αντιλήφθηκε αυτήν την "παρότρυνση" ως "εντολή", κάτι στο οποίο συνέβαλε και η στάση πολλών μάνατζερ, που από την πρώτη στιγμή άρχισαν να ζητούν από το προσωπικό της εταιρείας να δηλώσει ποιες 10 μέρες θα απουσιάσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ