Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Σε θέση μάχης απέναντι στην επίθεση που ξεδιπλώνουν κυβέρνηση - εργοδοσία

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού λόγω της πανδημίας και τα αιτήματα των εργαζομένων παρουσίασαν χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από πέντε περιοχές της χώρας. Σε συνέχεια της διαμόρφωσης κοινού υπομνήματος 43 σωματείων, με αιτήματα για τους εποχικούς και τους «ελαστικά» εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι των σωματείων παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον πολυδιαφημισμένο ως «βαριά βιομηχανία» και «ατμομηχανή της ανάπτυξης» κλάδο, σκιαγραφώντας παράλληλα τα επόμενα βήματα στη δράση τους.

«Θέλουμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση για λογαριασμό των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο, απέναντι στα όσα κυβέρνηση και εργοδοσία λένε το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Οπως υπενθύμισε, πρόκειται για τους εργαζόμενους που «τα τελευταία 8 χρόνια έφεραν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πάνω από 120 δισ. ευρώ και πήραν για κάθε ένα από αυτά τα 8 χρόνια λιγότερα από όσα έπαιρναν το 2009». Σήμερα, βρίσκονται χωρίς μεροκάματο, σε πολλές περιπτώσεις αποκλεισμένοι ακόμα και από τα ελάχιστα μέτρα στήριξης, ενώ κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες συζητούν για τα νέα «πακέτα» χρηματοδότησης και παροχών για να «επανεκκινήσουν» τις επιχειρήσεις.

Κάλεσμα σε εργαζόμενους και συνδικάτα να οργανώσουν στις 28 Απρίλη μέρα δράσης απηύθυνε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους διανομείς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αλλά και στους «εξτρατζήδες», συμβασιούχους και «ελαστικά» εργαζόμενους, που αποκλείονται από τον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Σχολιάζοντας την προκλητική στάση των μεγαλοεργοδοτών, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που «εκπέμπει SOS για τα ξενοδοχεία», έχει «εδώ και 2 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους», ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, που έσπευσε να χορηγήσει κανονική άδεια, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε το προσωπικό να δουλεύει «με 7ήμερα, 10ωρα, χωρίς ρεπό».

Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, ξεχώρισε: Τα προβλήματα των διανομέων που δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και καλούνται να παραδώσουν παραγγελίες σε νοσοκομεία, ακόμα και στο κέντρο αναφοράς για τον ιό, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Τη δεινή θέση των εργαζομένων που περίμεναν να πιάσουν δουλειά σε εποχικές επιχειρήσεις σε Χαλκιδική και Πιερία και βρίσκονται «στον αέρα». Τους μετανάστες που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς, να χάσουν τα απαραίτητα ένσημα με τα οποία εξασφαλίζουν την άδεια παραμονής στη χώρα.

Στους 20.000 εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο στο νησί της Ρόδου αναφέρθηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE». Οι εργαζόμενοι «τέτοιον καιρό κάθε χρόνο, όσο αιματηρές οικονομίες και να έχουν κάνει, έχουν "στεγνώσει" από λεφτά», υπογράμμισε. «Δεν έχει νόημα να αγωνιούμε και να ελπίζουμε κρεμασμένοι από τα χείλη των υπουργών ή των μεγαλοξενοδόχων. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση φέτος θα είναι άσχημη. Το θέμα είναι να την υποδεχτούμε όρθιοι και να παλέψουμε να μείνουν στα χαρτιά αυτά που σχεδιάζουν», τόνισε.

Στη δεινή θέση των 12.000 εποχικά εργαζομένων στο νησί της Κω, που καλούνται να επιβιώσουν με 4 - 5 μήνες δουλειάς και επίδομα ανεργίας για 3 μήνες, αναφέρθηκε η Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων του νησιού. Επισήμανε μάλιστα ότι στην περίπτωση των οικογενειών που πάνω από ένα μέλος τους δουλεύει στον κλάδο, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, ήδη τα προβλήματα επιβίωσης έχουν εμφανιστεί.

Τη δράση της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου μετέφερε ο Στράτος Μανιαβός, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου. Στην Κρήτη, οι 50.000 εργαζόμενοι στον κλάδο «καλούνται να πληρώσουν την κρίση του κορονοϊού και τη χασούρα στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων», σημείωσε. Μονοπωλιακοί όμιλοι διαχέουν πληροφορίες πως φέτος θα ανοίξουν ορισμένα μόνο από τα ξενοδοχεία τους, με ένα μέρος του προσωπικού, ενώ δεν διστάζουν να ανακοινώνουν από τώρα μειώσεις αποδοχών και μισθούς κάτω από την κλαδική ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ