Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Πακέτο 110 δισ. υπέρ των μονοπωλίων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ τα μέτρα υποστήριξης των μονοπωλίων, που δεν προσφέρουν απλά χρήματα για την αντιμετώπιση συνεπειών του lockdown (που αφορά περιορισμούς μετακινήσεων, λειτουργιών εταιρειών κ.τ.λ.) σήμερα, αλλά διασφαλίζουν και μακροπρόθεσμες ανατροπές - διευκολύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, το «πακέτο» περιλαμβάνει 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά ως «βοήθεια» σε μεγάλες εταιρείες (ανήγγειλε «προσφορά» που ετοιμάζεται ειδικά για τον όμιλο «Air France KLM»). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να «αναβάλλουν» πληρωμή φόρων αλλά και «μισθολογικές επιβαρύνσεις» στο όνομα της «αποφυγής κατάρρευσής» τους. Ακόμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και ένα «ταμείο αλληλεγγύης» για τις «πλέον ευπαθείς μικρές επιχειρήσεις», στις οποίες βέβαια τις περισσότερες φορές περιλαμβάνονται και εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αφήνονται ουσιαστικά εντελώς ανυπεράσπιστοι.

Επίσης, η κυβέρνηση θα αυξήσει στα 24 δισ. ευρώ την επιδότηση της λεγόμενης «μερικής ανεργίας», για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί εξαιτίας διαταραχών στη λειτουργία των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων προσωπικό που, όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα αξιοποιηθεί με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, με όλα τα νέα δεδομένα που ήδη προδιαγράφονται (τηλεργασία, αύξηση ημερών εργασίας).

Ακόμα, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την εγγύηση επιχειρηματικών δανείων μέχρι 300 δισ. ευρώ...

Σε πρόσφατο διάγγελμά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το πανεθνικό lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 11 Μάη. Εκείνη τη μέρα πιθανολογείται και η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία. Μετά από την παράταση αυτή, ο Λεμέρ δήλωσε ότι η οικονομία αναμένεται τελικά να συρρικνωθεί κατά 8% φέτος (από 6% που είχε εκτιμηθεί την περασμένη βδομάδα). Η παράταση των μέτρων περιορισμού εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και το δημοσιονομικό έλλειμμα, που σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμαμέν, ίσως φτάσει στο 9% του ΑΕΠ (που θεωρείται μεταπολεμικό επίπεδο ρεκόρ).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ρωσίας Εντουάρ Φιλίπ και Μιχαήλ Μισούστιν συζήτησαν τηλεφωνικά το θέμα της συνεργασίας των δύο υπουργείων Υγείας στον τομέα της έρευνας φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η διμερής εργασία σε αυτές και άλλες κατευθύνσεις για τις οποίες υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ