Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΤΑΛΙA
Προετοιμάζουν το έδαφος για την «ανάκαμψη» του κεφαλαίου

Από κινητοποίηση της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης για μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας
Από κινητοποίηση της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης για μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας
ΡΩΜΗ.--

Μεγαλοεργοδοσία και κυβέρνηση Κόντε στρώνουν το δρόμο για την «επόμενη μέρα» στην Ιταλία, όπου μετά το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο λαός από την επιδημία, θα κληθεί τώρα να πληρώσει και την επερχόμενη κρίση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων Confindustria τάχθηκε υπέρ της καταφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να δανειστεί 35 - 37 δισ. ευρώ, φορτώνοντας από τώρα στις πλάτες των εργαζομένων την αποπληρωμή των δικών της δανείων. Επισημαίνει μάλιστα ότι σε αυτήν την «ευαίσθητη στιγμή για την εθνική ζωή» είναι θέμα ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την «οικονομική ανάκαμψη» και την «υπεράσπιση των επιχειρήσεων και της εργασίας».

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ανάκαμψης», ήδη σε μια σειρά κλάδων οι εργοδότες ζητούν νέες διευκολύνσεις, όπως κάνουν οι μεγαλοκτηματίες που εκμεταλλεύονται τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή Κουνέο (δυτικά της Γένοβας, στα σύνορα με τη Γαλλία), που έχει την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή σε φρούτα και δημητριακά σε όλη τη χώρα.

Με τη στήριξη και δημάρχων της περιοχής, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμβάλει ώστε να αξιοποιηθούν φοιτητές, άνεργοι, όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, ακόμα και συνταξιούχοι, για να γίνει η συγκομιδή φρούτων, φυσικά με όρους όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς για τη δική τους κερδοφορία: Μεταξύ άλλων ζήτησαν απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, με το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη ισότητα στον ανταγωνισμό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο...

Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB - μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας), που το προηγούμενο διάστημα πήρε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προχώρησε την Τρίτη σε στάσεις εργασίας στους κλάδους της βιομηχανίας σε Πιεμόντε, Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, ενάντια στις πιέσεις της Confindustria να ξανανοίξουν άμεσα και όχι σταδιακά τα εργοστάσια. Εκτός από αυτές που εξαιρέθηκαν από το κλείσιμο, υπάρχουν ακόμη 71.000 επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι είναι απαραίτητες και αναγκαίες και από αυτές το 67% είναι στις παραπάνω περιφέρειες.

Και ενώ η κυβέρνηση καλοδέχεται όλες τις «αναπτυξιακές» προτάσεις των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι μετρούν απώλειες και εξάντληση, ειδικά από τους κλάδους της «πρώτης γραμμής», όπως Υγεία, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Ενδεικτική είναι η επιστολή της Ομοσπονδίας Νοσοκόμων (FNOPI) στην κυβέρνηση Κόντε, όπου τονίζει ότι η πανδημία αποκάλυψε πόσο ανεπαρκής ήταν η οργάνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ότι αν δεν ήταν η αυτοθυσία των υγειονομικών θα ήταν ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Καλεί δε την κυβέρνηση το «δεν θα σας ξεχάσουμε» (που προ ημερών απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τους υγειονομικούς) να το κάνει πράξη αλλάζοντας το άθλιο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους του κλάδου, που σε μεγάλο ποσοστό δουλεύουν χωρίς να είναι μόνιμοι, με μέσο μισθό πολύ μικρό για το κόστος ζωής στη χώρα. Η FNOPI ζητά ανάμεσα σε άλλα μόνιμη και σταθερή δουλειά, διασφάλιση αδειών ασθενείας, αυξήσεις στους μισθούς, περισσότερες προσλήψεις ώστε να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες.

Επόμενη φάση για περιορισμούς

Στο μεταξύ, στα ΜΜΕ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τη λεγόμενη «2η φάση» - κατά την οποία σταδιακά θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις και θα ξεκινήσει με ελέγχους η κυκλοφορία στους δρόμους. Μεταξύ άλλων καταγράφονται σχέδια χρήσης μιας εφαρμογής στο κινητό όπου κάθε χρήστης θα πρέπει να αναφέρει λεπτομερώς τα προσωπικά του στοιχεία, την κατάσταση της υγείας του, το αν έχει κάνει τεστ για τον Covid-19, με το σκεπτικό ότι μέσα από ένα ηλεκτρονικό αρχείο θα διεκολύνονται ο εντοπισμός κρουσμάτων και η αποφυγή νέων εστιών εξάπλωσης. Αγνωστο παραμένει βέβαια αν και πώς θα διασφαλιστεί η δωρεάν εξέταση του πληθυσμού ή έστω όσων εκδηλώνουν συμπτώματα.Τέλος, αυξάνονται οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ «D.i.Re», ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 74,5% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ