Πέμπτη 16 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΗΠΑ
Νέο ρεκόρ θυμάτων με φόντο κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλώντας αντιδράσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κραυγαλέα ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνει τον αριθμό θυμάτων της πανδημίας καθώς μετά από ένα 48ωρο μικρής πτωτικής τάσης στον αριθμό των θανατηφόρων κρουσμάτων, χτες καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 2.200 θανάτους σε μία μέρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 27.000, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν περαιτέρω σημαντική αύξηση.

Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ εδώ και δύο βδομάδες είναι παγκοσμίως η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (πάνω από 620.000) σε σύνολο περίπου 3.000.000 διαγνωστικών εξετάσεων για τον ιό SARS-CoV-2. Ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα ή ασθενείς της πανδημίας είναι οι εργάτες σε αγροκτήματα, μονάδες επεξεργασίας κρέατος, μεταποίησης νωπών φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν πως περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας που προσβλήθηκαν από το νέο κορονοϊό είναι πιθανό να μολύνθηκαν μέσω της επαφής τους με μολυσμένο ασθενή ή συνάδελφό τους. Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί όχι μόνο ο αριθμός ασθενών μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών αλλά και το γεγονός της πιθανής απόλυσης περίπου 29.000 εξ αυτών οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα DACA ως παιδιά μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, που ωστόσο δικαιούνται να σπουδάσουν και να δουλέψουν στις ΗΠΑ.

Αναστολή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ

Αντιδράσεις πάντως προκαλεί η απόφαση του Ντ. Τραμπ να αναστείλει τη συνδρομή της χώρας του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που ανέρχεται σε περίπου 400.000.000 δολάρια με το πρόσχημα πως απέτυχε στην αποστολή του. Ο Τραμπ τού απέδωσε «κακή διαχείριση» και «στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού» κατηγορώντας τον ότι «διέσπειρε την παραπληροφόρηση της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας». Επίσης, σημείωσε με στόμφο ότι «αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς». Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, διαμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά ο ΠΟΥ».

Η στάση των ΗΠΑ επικρίθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που τόνισε πως δεν είναι ώρα για περικοπές στον ΠΟΥ, αλλά και από αξιωματούχους, μεταξύ άλλων της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, για τις δικές της σκοπιμότητες, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε την απόφαση «επικίνδυνη, παράνομη», είπε ότι «θα τεθεί γρήγορα υπό αμφισβήτηση».

Κινητοποιήσεις μετ' εμποδίων

Παράλληλα, η δραματική επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων που πρέπει να εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους οδηγεί σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Παρά τους περιορισμούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους έγιναν 23 απεργίες με περιορισμένη συμμετοχή αλλά που προβάλλουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τα ζητήματα των μέτρων προστασίας. Εχουν γίνει απεργίες διαμαρτυρίας για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας από εργάτες σε χώρους δουλειάς και κόντρα στα συμβιβασμένα συνδικάτα, σε αποθήκες της «Amazon» στο Staten Island της Νέας Υόρκης, σε παντοπωλεία της «Whole Foods» (που επίσης ανήκουν στην «Amazon») στο Σικάγο, στις φάρμες πουλερικών «Perdue» στη Τζόρτζια, οι μάγειρες και ταμίες σε ορισμένα εστιατόρια της «McDonald's» και άλλων ταχυφαγείων στην Καλιφόρνια κ.α.

Οι σκληρές συνθήκες και ο υψηλός κίνδυνος ασθένειας από την πανδημία ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν περισσότερους Αμερικανούς καθώς σχεδιάζονται περισσότερες απεργίες και στάσεις εργασίας ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ