Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί κυβέρνηση και εργοδοσία

Καθημερινές παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας οργάνωσαν χτες οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία της Αττικής.

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, την υγεία, τη ζωή μας. Δεν τα παραχωρούμε σε κυβέρνηση και καπιταλιστές». Πίσω από το πανό με το σύνθημα αυτό, εργαζόμενοι από τους δύο κλάδους, που περιλαμβάνονται στους κλάδους της «πρώτης γραμμής», διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση στα δικαιώματά τους, που εξαπολύει η εργοδοσία, με όπλο τους αντεργατικούς νόμους αλλά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά η τελευταία αρνήθηκε να συναντηθεί με τους προέδρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια των δύο κλάδων, να απαντήσει στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Αντίθετα, τους παρέπεμψε σε διοικητικούς παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν στα ζητήματα που τέθηκαν.

Στους κλάδους του Φαρμάκου και των Τροφίμων - Ποτών οι συνθήκες της πανδημίας έχουν οξύνει την επίθεση της εργοδοσίας, όπως επιβεβαιώνει η πείρα από την καθημερινή δράση των Ομοσπονδιών και των σωματείων. Κοινή συνισταμένη για τους εργαζόμενους είναι η εντατικοποίηση, καθώς σε πάρα πολλές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας, πράγμα που μεταφράζεται σε υπερωρίες, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, μεγάλη κούραση και επιβάρυνση για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα


Οπως εξηγούν συνδικαλιστές, υπάρχουν επιχειρήσεις στον κλάδο των Τροφίμων που έχουν προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και την ίδια στιγμή αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρες βάρδιες. Αντίστοιχα, στο Φάρμακο οι εργοδότες αποφεύγουν με κάθε τρόπο να χορηγήσουν στους εργαζόμενους άδειες που δικαιούνται, είτε ως γονείς είτε ως ευπαθείς ομάδες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ασκούν πιέσεις στο προσωπικό που οι ίδιοι κρατούν σε εφεδρεία, να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας.

Την αποθράσυνση της εργοδοσίας, που από τη μια επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία και προχωρά σε απολύσεις και από την άλλη ξεζουμίζει τους εργαζόμενους με υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, Μανώλης Καραντούσας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν την πανδημία», τόνισε και κάλεσε τα σωματεία να συνεχίσουν τον αγώνα.

Τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στηλίτευσε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Αναφερόμενη στην εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και την επίθεση που ξεδιπλώνει η εργοδοσία, ξεκαθάρισε πως η δράση των σωματείων θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει.

«Αρκετά έχουμε πληρώσει. Δεν θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας, το δικαίωμά μας να γυρνάμε υγιείς στο σπίτι μας μετά τη δουλειά», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τα σωματεία να προετοιμάσουν την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα πάρουν μέρος στη μέρα δράσης, δίπλα σε σωματεία και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, την Τρίτη 28/4.

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Στο μεταξύ, σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί μαζικά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Αττικής.

«Εδώ και ένα μήνα εκατοντάδες εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Αθήνας βρίσκονται στον "αέρα"», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο και επισημαίνει ότι εκτός από τις χιλιάδες αναστολές συμβάσεων έχουν γίνει και εκατοντάδες απολύσεις. Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο «κρατά "σιγήν ιχθύος" στα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και στις προσπάθειές τους για συνάντηση».

Ειδικότερα στις εταιρείες «Swissport» και «Skyserv» η εργοδοσία έχει «λήξει» τις συμβάσεις του 70% του προσωπικού μέσα στο Μάρτη, με αποτέλεσμα 400 περίπου εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί «άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, ενώ πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας». Το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς εξαίρεση στην αποζημίωση των 800 ευρώ και στις διατάξεις για μείωση του ενοικίου, να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις εργασίας τους, καθώς πρόκειται για προσωπικό που δουλεύει επί σειρά ετών και οι συμβάσεις τους θα πρέπει αυτοδίκαια να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύοντας ζητήματα εντατικοποίησης, εργοδοτικής ασυδοσίας, ελλιπών μέτρων προφύλαξης κ.ά., πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ., το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσης η Ομοσπονδία του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ