Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η διπλή δομή - φυλακή και το κρούσμα κορονοϊού

Στη Μαλακάσα στο Στρατόπεδο Γερακίνη, όπου οι υποδομές υγιεινής και ασφάλειας είναι υποτυπώδεις, φιλοξενούνται περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο στοιβαγμένοι σε containers. Ανάμεσά τους και περίπου 500 ανήλικοι.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, στα μέσα του Μάρτη δημιούργησε νέα δομή - φυλακή, δίπλα στο ήδη υπάρχον κέντρο φιλοξενίας. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μετά την 1η Μάρτη, χωρίς να τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτηση ασύλου και οι οποίοι επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Είναι φυλακισμένοι σε ένα οικόπεδο χωμάτινο και περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, κοιμούνται σε σκηνές κατά δεκάδες, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Ανάμεσά τους, πολλές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και μωρά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, από τις 5 Απρίλη η δομή είναι σε καραντίνα, μετά την ανίχνευση κρούσματος κορονοϊού σε 53χρονο Αφγανό, ο οποίος διέμενε στην ανοιχτή δομή.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, ειδικά τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί ενδέχεται να μετατρέψουν και την παλιά και τη νέα δομή σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Μαλακάσας και της ευρύτερης περιοχής, που γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο μεγάλες και τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βορειοανατολική Αττική και που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην περιοχή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ