Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Υποδομές με ΣΔΙΤ, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) να προχωρήσει στην ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και άλλων υποδομών του ιδρύματος με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Συλλόγου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εδρεύει στην Ορεστιάδα, διαμαρτύρονται καθώς στην πόλη τους δεν προβλέπεται η ανέγερση εστίας, ενώ αναφορικά με τις ΣΔΙΤ σχολιάζουν ότι «η φοιτητική μέριμνα περνά στα χέρια των επιχειρηματιών. Η πείρα όμως που υπάρχει εκεί που εφαρμόζονται συμπράξεις με ιδιώτες είναι μεγάλη. Η είσοδος των ιδιωτών στη φοιτητική μέριμνα σημαίνει μετακύλιση του κόστους στους φοιτητές, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καταγγέλλουν επίσης την παράταξη της ΔΑΠ, που απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις αρνείται τη συνεδρίαση του ΔΣ και έχει αδρανοποιήσει τον Φοιτητικό Σύλλογο. Με τις δράσεις τους διεκδικούν: «Δημιουργία εστιών με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ και χωρίς καμία επιχειρηματική δράση σ' αυτές. Να δημιουργηθούν εστίες και να αξιοποιηθούν χώροι που ανήκουν στη Σχολή και οι οποίοι κυριολεκτικά ρημάζουν, π.χ. κτίριο "Δήμητρα", χώροι πλησίον Σχολής κ.α., είτε για εκπαιδευτικούς λόγους είτε για δομές φοιτητικής μέριμνας».

Αντίστοιχα, στην Ξάνθη, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ιδρύματος προβλέπεται να ανεγερθεί «Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας», ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών απαιτεί: «Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν έργα που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας σε στέγαση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης». Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι οι υπάρχουσες εστίες διαθέτουν μόνο 561 δωμάτια για τους πάνω από 4.000 φοιτητές της πόλης, ενώ έχουν και σοβαρά προβλήματα (υγρασία στα δωμάτια, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ούτε κυλικείο, το κτίριο της λέσχης έχει κριθεί ακατάλληλο για χώρος εστίασης κ.ά.). Προσθέτει δε ότι υπάρχει ανάγκη για νέο κτίριο για την Αρχιτεκτονική Σχολή, υπόθεση για την οποία κινητοποιούνται εδώ και καιρό οι φοιτητές της Σχολής.

Ολα αυτά, σύμφωνα με τον Σύλλογο, είναι γνωστά στη διοίκηση του ΔΠΘ, όμως στο σχεδιασμό που ανακοινώθηκε δεν προβλέπεται κανένα σχετικό έργο. Γι' αυτό και ο Σύλλογος προτάσσει το διεκδικητικό του πλαίσιο για άμεση βελτίωση των υποδομών της φοιτητικής μέριμνας, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ