Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Στον αέρα» πολλοί σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι υπάρχουν οι υποδομές και η εκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά στα δημόσια ΙΕΚ, πολλοί σπουδαστές καταγγέλλουν προβλήματα και έλλειψη μέριμνας για μια σειρά από θέματα, που τσαλακώνουν την ειδυλλιακή εικόνα που θέλει να εμφανίσει το υπουργείο.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή σπουδάστριας στην ειδικότητα του βοηθού βρεφονηπιοκόμου, από το Δημόσιο ΙΕΚ Τριανδρίας, που τα μέτρα για την πανδημία την βρήκαν πάνω στην πρακτική της άσκηση: «Αν και έχει περάσει τόσος καιρός δεν έχουμε ακούσει καμιά ουσιαστική κουβέντα για το τι θα γίνει με όλους εμάς τους σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ που βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο. Συγκεκριμένα, μου είχαν μείνει δυο εβδομάδες για να ολοκληρώσω την πρακτική άσκηση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, και να δώσω εξετάσεις για την κρατική πιστοποίηση. Ο παιδικός σταθμός όμως έκλεισε λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συναδέλφισσα, αντίστοιχα, που έκανε πρακτική και της είχε μείνει ένας μήνας για να τελειώσει, τώρα δεν ξέρει τι θα γίνει, αν θα τελειώσει φέτος ή αν θα πρέπει να περιμένει τη νέα χρονιά.

Ειδικότητες του τουρισμού δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι πρακτική, συνάδελφοί μας που θα πήγαιναν σεζόν για να μπορέσουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους έχουν μείνει "στον αέρα"», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η σπουδάστρια και καλεί όλους τους συναδέλφους της να διεκδικήσουν: Να διασφαλιστεί ότι η πρακτική δεν θα μείνει «στον αέρα» και ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Να καταργηθεί τώρα το ποσό που δίνουμε για τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης. Να μην αποκλειστεί κανένας απόφοιτος από τις εξετάσεις.

Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στην τηλεκπαίδευση. Οπως επισημαίνει σε επιστολή της η Ρίτα Ρογκά, σπουδάστρια στο Δημόσιο ΙΕΚ Μοναστηρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, «πράγματι, σε ορισμένα Δ.ΙΕΚ ξεκίνησε η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, στα περισσότερα όμως όχι (...) Στα διαδικτυακά μαθήματα όσο περίεργο και να φαίνεται δεν είναι εύκολη η πρόσβαση για όλους! Πολλοί σπουδαστές δυστυχώς δεν έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Δεν έχουν τα συγκεκριμένα Windows, δεν έχουν υπολογιστή για να παρακολουθήσουν το μάθημα, άλλοι δεν έχουν καν πρόσβαση στο ίντερνετ». Παράλληλα, προσθέτει ότι οι σπουδαστές δεν έχουν καμιά ενημέρωση για τα πρακτικά μαθήματα που χρειάζονται εργαστήριο και που αποτελούν απαραίτητο κομμάτι των σπουδών, θέτοντας ερωτήματα για το πότε και πώς θα γίνει αναπλήρωση όλων αυτών των μαθημάτων που έχουν χαθεί. Η Ρ. Ρογκά καταλήγει: «Σε αυτές τις συνθήκες κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος του! Να μην πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα! Ο Σύλλογος είναι η δύναμή μας! Χρειάζεται τώρα να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για τις σπουδές που μας αξίζουν!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ