Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Προγραμματίζονται στάσεις εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες

Η αφίσα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής για τη μέρα δράσης
Η αφίσα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής για τη μέρα δράσης
Καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να μετατραπεί η ερχόμενη Τρίτη σε μέρα δράσης για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, για να δοθεί συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

«Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» είναι το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους να σχεδιάσουν τη δράση τους ανάλογα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε κάθε κλάδο και χώρο, επιλέγοντας την πιο πρόσφορη μορφή, για να ακουστεί δυνατά η φωνή της διεκδίκησης, προετοιμάζοντας παράλληλα την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Στις Κατασκευές

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί όλα τα σωματεία να προκηρύξουν στις 28/4 στάσεις εργασίας στους χώρους δουλειάς, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για την ενημέρωση των εργαζομένων, να οργανώσουν συζήτηση με επίκεντρο την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη απέναντι στον νέο κύκλο της επίθεσης. Μπροστά και στην Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως ο φετινός εορτασμός «πρέπει να βρει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πανδημίας και συνειδητοποιούν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο αντεργατική, με στόχο να φορτωθούν στην πλάτη τους τα σπασμένα της κρίσης, πιο αποφασισμένους να δώσουν μάχες και να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους και να οικοδομήσουν τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και κρίσεις».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προκηρύσσει την Τρίτη 28/4 στάσεις εργασίας (12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και συνελεύσεις στα εργοτάξια: Στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, στις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, στην επέκταση του «River West» στη Λεωφόρο Κηφισού, στο πρώην εργοστάσιο «Πεταλούδα» στη Λ. Κηφισού και στην κατασκευή του κολεγίου «Saint Catherine's» στη Λυκόβρυση. Παράλληλα, οργανώνει περιοδείες σε γιαπιά στις γειτονιές, ενώ στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσει μοτοπορεία από την πλατεία Κάνιγγος προς τις εργατογειτονιές της Αθήνας.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκη στις 28/4 προγραμματίζει στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και συνελεύσεις στα εργοτάξια του αεροδρομίου και του «Electra Palace». Τις μέρες που μεσολαβούν θα περιοδεύσει στα δύο εργοτάξια και στα εργοτάξια του κέντρου της πόλης και του Μετρό.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προκηρύσσει για τις 28/4 στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) Στο πλαίσιο της κινητοποίησης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1.30 μ.μ. και στη συνέχεια σε μοτοπορεία.

«Οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό έχουμε "μπουχτίσει" από θυσίες, πότε για τις κρίσεις τους και πότε για την ανάπτυξή τους. Καταλαβαίνουμε καλά πού οδηγεί η επόμενη μέρα και η περιβόητη "διάσωση" του κλάδου. Οσα δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους, θέλουν να τα περάσουν τώρα στο όνομα της κρίσης της πανδημίας, του αόρατου εχθρού, της "επανεκκίνησης"», τονίζει το Συνδικάτο.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, το Συνδικάτο προχωρά σε εξορμήσεις και περιοδείες σε επισιτιστικά καταστήματα με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Παρασκευή σε Κορυδαλλό, Νέα Ιωνία και Ζωγράφου. Αύριο Σάββατο στο Πέραμα. Την Κυριακή 26/4 σε Νεάπολη Νίκαιας και Καισαριανή. Τη Δευτέρα 27/4 σε Κορυδαλλό και Χαλάνδρι.

Στα σούπερ μάρκετ

Συνέχεια στις επιτυχημένες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ δίνει με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στις 28/4 προγραμματίζει παρεμβάσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ σε Ελληνικό, Γλυφάδα, Αλιμο, Καλλιθέα, Δάφνη, Χαλκηδόνα, Μαρούσι, Κυψέλη, Αιγάλεω, Περιστέρι και Μοσχάτο.

«Να μη μείνει κανένας εμποροϋπάλληλος μόνος του στην πανδημία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα σπασμένα. Να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους!», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς

Στη μέρα δράσης συμμετέχουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, με παρεμβάσεις στα καράβια και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφοπλιστικές ενώσεις. Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν τις μαζικές απολύσεις ναυτεργατών και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας για αυτούς που συνεχίζουν να δουλεύουν. Επισημαίνουν ακόμα το οξυμένο πρόβλημα του επαναπατρισμού ναυτεργατών από ποντοπόρα και κρουαζιερόπλοια ανά τον κόσμο, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των μακροχρόνια ανέργων.

Να πάρουν πρωτοβουλίες στις 28/4 για συζήτηση με τους εργαζόμενους, εκδηλώσεις, συνελεύσεις και στάσεις εργασίας καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάπτυξη που οραματίζονται. Αυτό δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και μπροστά στην Πρωτομαγιά που, άσχετα από το πώς τη χαρακτηρίζουν οι αστικές κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι την τιμούν με απεργία!», τονίζει.

Παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου σχεδιάζει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που δούλευαν ανασφάλιστοι, όπως συμβαίνει με εκατοντάδες μετανάστες, με αποτέλεσμα σήμερα να μένουν «εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι, με την εργοδοσία να έχει ξεσαλώσει», καθώς και στους μακροχρόνια ανέργους του κλάδου, που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς επίδομα. Παράλληλα, η Ομοσπονδία του κλάδου καλεί στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς οργανώνουν στις 28/4 το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και οι εργοστασιακές του επιτροπές, προετοιμάζοντας την απεργία της Πρωτομαγιάς. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών προκηρύσσει στάση εργασίας και καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο πρακτορείο «Αργος», όπου η εργοδοσία καθυστερεί συστηματικά την καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ το τελευταίο διάστημα η «ψαλίδα» διευρύνεται.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Mellon» προχωρά την Τρίτη σε συμβολική κινητοποίηση στις 8 π.μ. στην είσοδο της εταιρείας, ενώ στις 12 μ. οργανώνει τηλεσυζήτηση με τους εργαζόμενους. Καταγγέλλει την εργοδοσία του ομίλου για την απόλυση από την «Mellon Technologies» εργαζόμενης η οποία βρισκόταν σε ειδική άδεια όπως προβλέπεται για τις ευπαθείς ομάδες. Απαιτεί την επαναπρόσληψή της και ζητά συνάντηση με την εργοδοσία για το συγκεκριμένο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ