Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δοθεί η αποζημίωση σε όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες

Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
«Οχι στην απαξίωση των δημιουργών. Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες»:

Με αυτό το σύνθημα αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) πραγματοποίησε χτες διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια πορεύτηκε στο υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας ότι αν και οι περισσότεροι εικαστικοί πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οπως καταγγέλλει το ΕΕΤΕ, οι ηγεσίες των δύο υπουργείων δεν τους δέχτηκαν.

Το ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται για να λάβει κάποιος την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» είναι έξω από την πραγματικότητα της καλλιτεχνικής εργασίας, της δημιουργίας. Τα καλλιτεχνικά έργα απαιτούν πολύ χρόνο, έρευνα και μελέτη για να δημιουργηθούν, επομένως ο εικαστικός αμείβεται με παραστατικά που απέχουν πολύ χρόνο μεταξύ τους, ειδικά όταν το έργο είναι μεγάλο (π.χ. γλυπτά, αγιογραφίες, εικαστικές διακοσμήσεις κτιρίων). Μάλιστα, με τους όρους που βάζει η κυβέρνηση αποκλείονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, αφού εκατοντάδες εικαστικοί καλλιτέχνες δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που δημοσιεύτηκαν, καθώς έκλεισαν τα χαρτιά τους στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια, επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον «φόρο επιτηδεύματος», έχοντας όμως το δικαίωμα να πληρώνονται και να φορολογούνται με απόδειξη δαπανών.

Το ΕΕΤΕ ζητά, μεταξύ άλλων, να δοθεί η «αποζημίωση ειδικού σκοπού» προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του Επιμελητηρίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν, επίσης, εκλεγμένοι από τη Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, οι οποίοι απαιτούν καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους εργαζομένους του κινηματογραφικού χώρου. Καταγγέλλουν ότι στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται οι άνεργοι, ενώ εξαιρείται μεγάλο τμήμα από τους σκηνοθέτες που έχουν μπλοκάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ