Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Νέες επιστολές με καταγγελίες εποχικών εργαζομένων

Τις απειλές που δέχτηκε οικογένεια ανέργων, με ένα μικρό παιδί, από τη ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζόμενων στον Επισιτισμό Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δημοσιοποίησε την επιστολή εποχικά εργαζόμενης ξενοδοχοϋπαλλήλου και με αφορμή την περίπτωση αυτή απαιτεί: Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου. Αναστολή της καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Η εργαζόμενη δουλεύει εποχικά σε ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ ο άντρας της έμεινε επίσης άνεργος, καθώς δούλευε στον κλάδο της εστίασης. «Μείναμε άνεργοι και οι δύο και μάλιστα χωρίς οικονομικό απόθεμα, καθότι ο εργοδότης του άντρα μου, παρόλο που εκείνος εργάστηκε κανονικά μέχρι το γενικό lock-down, του έδωσε ένα συμβολικό χρηματικό ποσό έναντι του μισθού του και τα δικά μου χρήματα από το Ταμείο Ανεργίας είχαν προ πολλού τελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία εκκρεμούσε η εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ στο μεταξύ εκδόθηκε και ο επόμενος.

«Η συνέχεια ήταν να αρχίσω να δέχομαι απειλές περί διακοπής ρεύματος εάν δεν διευθετούσα άμεσα τις οφειλές μου. Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό και ίχνος αλληλεγγύης ενόχλησαν αρκετές φορές σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, και μάλιστα ενώ ουδέποτε είχαμε ξανά υπάρξει με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εν λόγω υπηρεσία. Και το ακόμα πιο παράδοξο είναι πως σύμφωνα με τα νέα μέτρα και με την Κεντρική Υπηρεσία του Ρεθύμνου να παραμένει κλειστή, δεν υπήρξε καμία δικλίδα για οποιαδήποτε ρύθμιση από την πλευρά του καταναλωτή», καταγγέλλει η εργαζόμενη.

Στη δική της περίπτωση, όπως εξηγεί, οι λογαριασμοί εξοφλήθηκαν από τις τελευταίες οικονομίες. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ερώτημα τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. «Αν τελικά κάποιος δεν τα καταφέρει με τους τρέχοντες λογαριασμούς του, όντως θα του κόψουν το ρεύμα; Θα μείνουν άνεργοι και εργαζόμενοι χωρίς ρεύμα να μαγειρέψουν, φως να ζήσουν;», αναρωτιέται εύλογα η εργαζόμενη και ξεκαθαρίζει: «"Μένουμε σπίτι" δεν σημαίνει ότι μένουμε και σιωπηλοί. Χρειάζεται να αντιδράμε σε ό,τι μας στερεί την υγεία, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Μένουμε σπίτι λοιπόν, χωρίς να μένουμε στην ανασφάλεια και το σκοτάδι».

Ακόμα περιμένουν να κατατεθεί το επίδομα...

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναδεικνύει και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, μέσα από μια ακόμα επιστολή - καταγγελία εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος ανήκει στην κατηγορία των... «τυχερών», δηλαδή όσων δικαιούνται τη δίμηνη παράταση του επιδόματος, καθώς η επιδότησή του έληξε στις 26 Φλεβάρη. Ωστόσο, καταγγέλλει τον εμπαιγμό σε βάρος των εποχικά εργαζομένων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΟΑΕΔ, που αποφασίζουν «ποιος άνεργος θα λιμοκτονήσει και ποιος όχι», αφήνοντας χιλιάδες ανέργους χωρίς καμία βοήθεια. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις των δικαιούχων, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ «αντί να φροντίσει να καταβληθεί εγκαίρως ως όφειλε πριν το Πάσχα το ποσό του επιδόματος», αρκέστηκε να βγάζει ανακοινώσεις στις 12/4 ότι όλοι οι δικαιούχοι πληρώθηκαν, χωρίς αυτό να ισχύει! Ο εργαζόμενος υπογραμμίζει την ανάγκη να καταβληθεί το συντομότερο το επίδομα, να ενταχθούν σε αυτό όλοι χωρίς εξαίρεση οι άνεργοι και να παρθούν μέτρα στήριξης για τους εποχικούς, καθώς στο τέλος της όποιας τουριστικής σεζόν «σχεδόν κανείς εργαζόμενος δεν θα συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για εκ νέου ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας».

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει πως το επίδομα δεν έχει ακόμα πιστωθεί σε εκατοντάδες δικαιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Χανίων ότι η καταβολή θα γινόταν το αργότερο έως την περασμένη Παρασκευή. «Η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της και τις διαθέσεις της για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνιούνται όταν είναι να αποζημιωθούν οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες, οι μεγαλοξενοδόχοι που ήδη ετοιμάζονται να καρπωθούν ζεστό χρήμα σαν αποζημίωση για τα μειωμένα κέρδη της σεζόν που έρχεται», σχολιάζει και συνεχίζει: «Η γραφειοκρατία είναι εμπόδιο όταν είναι να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε να στελεχωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όταν είναι να στελεχωθούν νοσοκομεία, να ανοίξουν οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιακή εποχή λειτουργούν όταν είναι να διαπιστώσει η εφορία όσα χρωστάει ο εργαζόμενος. Παραδόξως δεν λειτουργούν όταν είναι ο εργαζόμενος να πάρει κάποιο εισόδημα στα χέρια του, όταν είναι να εξεταστεί η αίτηση ενός ανέργου ή όταν ο συνταξιούχος δικαιούται πίσω αναδρομικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ