Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σχεδιάζει να ισχυριστεί πως μολονότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν τον Μάη του 2018 από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «παραμένουν» σε αυτή ως μία από τις χώρες που συμμετείχαν στην επίτευξή της, ώστε να πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρατείνει το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τεχεράνης που λήγει τον Οκτώβρη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το όνομα της πρώτης εξερευνητικής αποστολής που η χώρα θα στείλει στον πλανήτη Αρη, την «Tianwen-1». Η επιχείρηση προγραμματίστηκε ώστε να συμπέσει με την κινεζική «Μέρα Διαστήματος» αλλά και την 50ή επέτειο από την εκτόξευση του πρώτου κινεζικού δορυφόρου. Η αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη και αναμένεται να ξεκινήσει πλήρως μέσα στο 2020.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «ζωντανός και καλά στην υγεία του», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε-ιν, με φόντο έντονες φήμες για την επιδείνωση της υγείας του πρώτου. Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι ίδιες πληροφορίες ήταν «εσφαλμένες».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τη σταθερή διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη ανέδειξε και η συμφωνία δανείου που υπέγραψαν Κίνα - Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Βουδαπέστης και Βελιγραδίου. Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχαλί Βάργκα μίλησε για μια δανειακή συμφωνία «συμφέρουσα και ασφαλή για την Ουγγαρία». Περίπου το 85% του δανείου το καλύπτει η Κίνα, όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ