Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες το μεσημέρι ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, απαιτώντας την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, να καταδικαστούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι των προβλημάτων.

«Τέσσερις νεφροπαθείς νεκροί, δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές (...) επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις έγκαιρες και συνεχείς προειδοποιήσεις μας για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας σε χώρους σαν αυτούς, με υπομνήματα, επιστολές προς κάθε υπεύθυνο, στις 11, 13, 19, 22 και 25 Μάρτη, με αιτήματα για επικοινωνία και συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία. Η αναρχία του ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής, η λειτουργία των μονάδων με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία, δεν μπορεί όχι να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά ούτε καν να διασφαλίσει στοιχειώδεις όρους προστασίας από αυτήν!», σημειώνουν τα σωματεία και συνεχίζουν:

«Ο ιδιωτικός τομέας, που θα "αναβάθμιζε και το δημόσιο σύστημα", που θα "παρείχε υψίστης ποιότητας υπηρεσίες λόγω ανταγωνισμού", έδειξε για μια ακόμα φορά το αληθινό του πρόσωπο (...) Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που ενώ στα λόγια περίσσευε η ευαισθησία της προς τις ευπαθείς ομάδες, στην πράξη δεν εκπόνησε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους χώρους περίθαλψης, αποκατάστασης και φιλοξενίας τους και αρνιόταν πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, φρόντισε και εν μέσω πανδημίας για τη στήριξή του με ποικιλώνυμες χρηματοδοτήσεις, εκμισθώσεις κ.τ.λ., για να φτάσουμε σήμερα να μετράμε τους πρώτους νεκρούς».

Οπως καταγγέλλουν στην ίδια ανακοίνωση, και πριν από τις τωρινές εξελίξεις «έκλειναν ή υπολειτουργούσαν μονάδες τεχνητού νεφρού, στέλνοντας την πλειοψηφία των νεφροπαθών (7.500 από τις 12.000) να κάνουν αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές. Σταθερή πελατεία, σίγουρο κέρδος, ενώ μειώθηκε τραγικά ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, επειδή δεν τους παρέχει την αντίστοιχη κερδοφορία. Εκλειναν ως άσυλα τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία βαφτίζοντάς το "αποασυλοποίηση", γεμίζοντας το χώρο της Ψυχικής Υγείας με δομές των λεγόμενων ΜΚΟ (μικρά άσυλα στις γειτονιές) και ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που δουλεύουν στο φουλ με 120% κάλυψη».

Τα σωματεία και οι φορείς των ΑμεΑ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Εστω και αυτήν την ύστατη στιγμή να εκπονηθεί συγκεκριμένο, επιστημονικό σχέδιο με ευθύνη της κυβέρνησης για όλους τους χώρους περίθαλψης, αποκατάστασης, θεραπείας, φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως οι χρονίως πάσχοντες και οι ΑμεΑ.
  • Ανάπτυξη των υπηρεσιών ΠΦΥ για την πιο αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα. Κατ' οίκον παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων και ήπια νοσούντων από SARS-CoV-2 από οικογενειακούς γιατρούς.
  • Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές πτέρυγες του Δημοσίου και να ενισχυθούν αποφασιστικά τα Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων με χρηματοδότηση, προσωπικό, μέσα προστασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε οικοτροφεία, Κέντρα Ειδικής Αγωγής, προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ) για να μη μείνει πίσω καμία υπηρεσία τόσο στο σήμερα όσο και μετά το πέρας της πανδημίας κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σημάνει αφετηρία ανόδου των αγώνων ενάντια στην πολιτική που επιδεινώνει τη ζωή των ΑμεΑ (2020-12-04 00:00:00.0)
Να επιταχθούν και να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχέδιο οι ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας (2020-04-28 00:00:00.0)
Αύριο η κινητοποίηση για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες (2017-12-02 00:00:00.0)
Παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας από τη ΣΕΑΑΝ (2015-03-17 00:00:00.0)
Αύριο η σύσκεψη ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων (2012-08-01 00:00:00.0)
Οι ανάπηροι δεν επαιτούν, διεκδικούν (2010-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ