Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχεια στον αγώνα με την πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς

Δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνουν όλο αυτό το διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Μετά τις απεργιακές αποφάσεις μεγάλων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και πλήθους σωματείων, χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα την Παρασκευή 1η Μάη.

Στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας, η απεργία και οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα ταξικά συνδικάτα την Παρασκευή 1η Μάη παίρνουν τη σκυτάλη από πρωτοβουλίες όπως η μέρα δράσης για την Υγεία, η αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, η σημερινή μέρα δράσης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, συνολικότερα από τις δεκάδες παρεμβάσεις συνδικάτων ενάντια σε απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, από τις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, από τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα για τη στήριξη ανέργων και απολυμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ αυτών, μεγάλες Ομοσπονδίες όπως των Οικοδόμων, των Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), των Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατικά Κέντρα και δεκάδες σωματεία.

Απεργία για την 1η Μάη στα καράβια που βρίσκονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι την ίδια ώρα της Παρασκευής, έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Παράλληλα, συνδικάτα και φορείς του Πειραιά πραγματοποίησαν σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, με θέμα την απεργία της Πρωτομαγιάς. «Η 1η του Μάη είναι απεργία και έτσι θα τη γιορτάσουμε», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλώντας σε οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, καθώς και σε συμβολική κινητοποίηση στην πόλη του Πειραιά, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας. Στο πνεύμα αυτό, σωματεία έχουν αναρτήσει πανό στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με το σύνθημα: «Μένουμε δυνατοί. Αμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Αναλυτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Τα Συνδικάτα: Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας - παράρτημα Πειραιά, Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Πειραιά και νήσων, Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Ενωση Λογιστών - παράρτημα Πειραιά, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΕΝΕΔΕΠ, Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Κατεργασίας ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής - παράρτημα Πειραιά, Οικοδόμων Αθήνας - παράρτημα Πειραιά.

Οι Επιτροπές Αγώνα: Εργαζομένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο, Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας, Πειραιά, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας και Περάματος.

Οι Σύλλογοι Γυναικών: Πειραιά «Η Πρόοδος», Κορυδαλλού και Νίκαιας (μέλη της ΟΓΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ