Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα για την «προσέλκυση επενδύσεων»

MotionTeam

Θυσία στην κερδοφορία των ομίλων, για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση, συνεχίζουν να προσφέρουν το περιβάλλον η μία αστική κυβέρνηση μετά την άλλη, με τη σκυτάλη να παίρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, και ήδη από χτες συζητείται σε επίπεδο αρμόδιας Επιτροπής, ένα ακόμα αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή ξεκαθάρισε κυνικά ποιος είναι ο στόχος, σημειώνοντας πως «επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή. Η οικονομία υφίσταται πλήγμα». Πρόσθεσε ότι γι' αυτό πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις», όπως στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και «να είμαστε οργανωμένοι την επόμενη μέρα. Αν τα αφήσουμε έτσι και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν χρόνια προφανώς ο επενδυτής θα πάει αλλού να ανοίξει δουλειές και εμείς θα είμαστε εδώ θύματα μιας νέας ύφεσης και κρίσης».

«Αχό» αντιπαράθεσης προσπάθησε να σηκώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνοντας λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα» προκειμένου «να εξυπηρετηθούν κάποιοι συγγενείς». Επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να κρύψει την ουσία, ότι το άθλιο νομοσχέδιο υπηρετεί τα ζητούμενα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πατώντας πάνω στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, από αυτήν τη σκοπιά ήταν και η «κριτική στα σημεία» του νομοσχεδίου, όπως π.χ. οι αναφορές ότι το νομοσχέδιο «απελευθερώνει το πρώτο στάδιο αδειοδότησης για τις ΑΠΕ», που σημαίνει πως ο καθένας θα μπορεί να δηλώνει ότι θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες χωρίς να το κάνει «κόβοντας τη φόρα» σε «πραγματικούς επενδυτές».

Ο Κ. Χατζηδάκης απάντησε στη βολική αυτή κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια και βελτιώνει ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για τους φορείς διαχείρισης περιβάλλοντος, και ότι στηρίζεται στην «κοινοτική νομοθεσία».

Τις δικές τους «ανησυχίες» από την ίδια σκοπιά εξέφρασαν τα άλλα αστικά κόμματα όπως, για παράδειγμα, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι η ώρα να δεσμευτούμε για σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, για βιώσιμη ανάπτυξη και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», κάτι που δεν προωθείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ο.κ. Ολοι δήλωσαν κατά του νομοσχεδίου.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατήγγειλε το νομοσχέδιο και τις διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, ζήτησε την απόσυρσή του και το καταψήφισε. Οπως ανέδειξε, πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο - τερατούργημα» σε βάρος του περιβάλλοντος, φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και «αποτελεί έναν ακόμα οργανικό κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως χρώματος».

Σημείωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ότι «με τρόπο προκλητικά κυνικό και απροκάλυπτο», εν μέσω πανδημίας, «βρήκατε την ευκαιρία να υλοποιήσετε τους αντιλαϊκούς, αντιπεριβαλλοντικούς, καταστροφικούς στόχους σας. Δηλαδή την επιτάχυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δασικά οικοσυστήματα». Συμπλήρωσε πως «ό,τι περιβαλλοντικό πλέγμα υπήρχε για προστατευόμενες περιοχές, το πυροβολείτε και ταυτόχρονα ενισχύετε και προωθείτε παραπέρα όλα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σε βάρος του περιβάλλοντος.

Η Δ. Μανωλάκου, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα κεφάλαια του νομοσχεδίου - το οποίο σημειωτέον αποτελείται από 130 άρθρα με τα μισά να έχουν προστεθεί μετά τη διαβούλευση - σημείωσε όσον αφορά το πρώτο κεφάλαιο, που προβλέπει την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, πως «προβλέπονται μια σειρά από διατάξεις που μετατρέπουν σε προσχηματική την όλη διαδικασία», ενώ δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των ελέγχων που σήμερα υλοποιούν κρατικοί φορείς, χωροθετούνται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία έργα σε βάρος οικοσυστημάτων και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας περιοχών.

Για το δεύτερο κεφάλαιο, που αφορά τις ΑΠΕ, τόνισε ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται «οδηγούν σε ταυτόχρονη περιβαλλοντική καταστροφή βουνά με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και τεράστια επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων».

Σχετικά με το τρίτο κεφάλαιο, που προβλέπει σύσταση Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ΝΠΙΔ που θα αφορά τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ως συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζοντας σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε πως «επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος» καθώς με όσα προβλέπονται, π.χ. συνεργασία και ανάθεση ευθύνης σε ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενώ για το 4ο κεφάλαιο, που προβλέπει τον χωρισμό των προστατευόμενων περιοχών σε ζώνες με ανάλογες χρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον αποχαρακτηρισμό των εθνικών δρυμών και τη μετονομασία σε εθνικά πάρκα, τόνισε ότι αυτό σημαίνει «τέλος στην προστασία τους», σημειώνοντας πως στις περιοχές αυτές, «ως εθνικοί δρυμοί, δεν μπορούσε να γίνει καμία παρέμβαση στον πυρήνα τους και η φύση τους έμενε αδιατάρακτη», ενώ τώρα με την κατάργηση και μετονομασία μπορούν να εισβάλουν οι επιχειρηματίες.

Οσον αφορά τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των παράνομων αλλαγών χρήσεων γης που είχαν γίνει έως το 1975. Για το 6ο κεφάλαιο ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων για τις οικιστικές πυκνώσεις. Για το 7ο κεφάλαιο που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων σημείωσε ότι περιλαμβάνονται «φωτογραφικές» ρυθμίσεις για τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων από τη Φυλή στο Γραμματικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδοστρωτήρας σε ό,τι έχει απομείνει στο περιβάλλον (2022-07-26 00:00:00.0)
«Υπερ-ρυθμισμένη» για τους επενδυτές η προστασία του περιβάλλοντος! (2020-05-06 00:00:00.0)
Ο ΣΕΒ απαιτεί, οι κυβερνήσεις υλοποιούν (2020-05-05 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα (2020-05-05 00:00:00.0)
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο (2020-03-05 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο «fast track» και για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (2011-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ