Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες αιματοβαμμένες διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε κατάσταση αναβρασμού και αφόρητης οικονομικής πίεσης, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο λαός του Λιβάνου, με αποτέλεσμα σε προχτεσινές διαδηλώσεις και επεισόδια έξω από τράπεζες στην πόλη της Τρίπολης να σκοτωθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες 27χρονος διαδηλωτής και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Η συνεχής υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας (που στη μαύρη αγορά έχει ισοτιμία 4.000 προς 1 δολάριο), η αύξηση της ακρίβειας στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η έκρηξη της ανεργίας ξαναβγάζουν τον κόσμο στους δρόμους. Την ίδια ώρα ισχύουν τραπεζικοί περιορισμοί (capital controls) κυρίως για τους φτωχούς. Τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση κήρυξε χρεοκοπία καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει ομόλογα αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος των 92 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το θάνατο του 27χρονου διαδηλωτή στην Τρίπολη οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ο νεαρός φαίνεται πως έχασε τη ζωή του από πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων έξω από τράπεζες, όπου δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και στρατιώτες) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν βρήκαν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου

Νωρίτερα, ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας, Ρέιμοντ Γαζάρ, δήλωσε ότι από τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 4 της λιβανέζικης ΑΟΖ δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμες εμπορικά ποσότητες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 4 ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη μετά από καθυστερήσεις περίπου μιας δεκαετίας. Το 2017 διεθνής κοινοπραξία από τις εταιρείες «Total»(γαλλική), «Eni» (ιταλική) και «Novatek» (ρωσική) είχε αναλάβει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα «οικόπεδα» 4 και 9 του Λιβάνου δίχως ωστόσο να έχουν διευθετηθεί θαλάσσιες διαφορές της χώρας με το γειτονικό Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ