Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ονειρα» θερινής νυκτός στο καταχείμωνο

Πρώτη μάχη που, μάλιστα, κέρδισε η Ελλάδα, είδε στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Τύπου σε χτεσινές του δηλώσεις, σκόρπισε φρούδες ελπίδες ότι το θέμα του ευρωστρατού θα κλείσει θετικά για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Eξωτερικών, στον ίδιο τόνο δήλωνε χτες ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με τους Eυρωπαίους εταίρους για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, που θα διασφαλίσει τα ελληνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών θέλησε να «περάσει» την άποψη ότι η διαπραγμάτευση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ συνεχίζεται. Οπως σημείωσε ο Π. Μπεγλίτης, στο Λάακεν επαναβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας για κοινή δράση στο πλαίσιο της ΕΕ για την προώθηση της ΚΕΠΠΑ, που παραμένει στόχος για τη νέα χρονιά, προσθέτοντας ότι ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Iσπανό ομόλογό του, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από την Ισπανία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να εξελιχθεί εντός των οργάνων της ΕΕ και με την ισπανική προεδρία να έχει τον έλεγχο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Π. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης για τον ευρωστρατό το πρόβλημα δεν ετέθη ως «ελληνοτουρκική διαφορά». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μπεγλίτης, θα ήταν λάθος, καθώς αφορά όλα τα κράτη - μέλη. Στόχος παραμένει η αυτόνομη ΚΕΠΠΑ και σχέσεις σε στέρεες βάσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ - μη μέλη της ΕΕ και επεσήμανε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν "κείμενα", πρέπει να αναζητήσουμε νέες διαδικασίες», «ακυρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο το άτυπο κείμενο Βρετανίας, ΗΠΑ, Τουρκίας, πάνω στο οποίο είχε εξελιχθεί η συζήτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ο Χρήστος Πρωτόπαππας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «κερδίσαμε μία μάχη, η προσπάθεια θα συνεχιστεί» και χαρακτήρισε «αρνητικό, ανεύθυνο και επικίνδυνο» τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ.

«Θα έλεγα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τα επιχειρήματά της. Επεισε ή τουλάχιστον δέχτηκαν πολλοί ότι τα επιχειρήματα αυτά έχουν βάση και γι' αυτό το λόγο δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση το θέμα αυτό, όπως ήθελαν ορισμένοι. Είναι σαφές ότι πρέπει μέσα από τα όργανα της ΕΕ, και όχι με εξωθεσμικές πρωτοβουλίες σαν αυτές που έγιναν από την πλευρά της Μ. Βρετανίας, να εξευρεθεί η αναγκαία λύση που να δικαιώνει και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντά μας».

Στρατός στο Αφγανιστάν

Αναφερόμενος στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι αυτή θα τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αναπτυχθεί μετά από απόφασή του. Οπως είπε ο Π. Μπεγλίτης «δεν έχουν γίνει συζητήσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της δύναμης», σημείωσε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή είναι εθνική και συλλογική στο πλαίσιο της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η δύναμη αυτή θα έχει στόχο να διασφαλίσει τα διοικητικά κέντρα της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ