Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απολιγνιτοποίηση θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους

Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στο ορυχείο «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ» βρίσκονται «στον αέρα», καθώς η επιχείρηση αποφάσισε τη δίμηνη διακοπή των εξορύξεων στη Μελίτη Φλώρινας, καθώς ένας από τους πιο σύγχρονους σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ, ο ΑΗΣ Μελίτης, που τροφοδοτούνταν από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, βρίσκεται εκτός λειτουργίας σήμερα και με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης οδηγείται σε κλείσιμο το 2023.

Τους προηγούμενους μήνες, ο σταθμός, λόγω και των οξύτατων ανταγωνισμών των προηγούμενων χρόνων για το αν θα πουληθεί ο ΑΗΣ Μελίτης, ήταν εκτός λειτουργίας, καθώς του είχε αφαιρεθεί η άδεια περιβαλλοντικών όρων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ τονίζει πως οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι «η απολιγνιτοποίηση θα έχει τραγικές συνέπειες για τα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Οι οπαδοί της πράσινης συμφωνίας, αυτοί που προωθούν το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είναι εκτεθειμένοι. Η απολιγνιτοποίηση και η "Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση" είναι για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών που επενδύουν στην πράσινη ενέργεια».

Η ανακοίνωση σημειώνει πως με βάση το παράδειγμα της απόσυρσης του ΑΗΣ Μελίτης, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, «για τα κέρδη του πράσινου κεφαλαίου ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλείνουν σύγχρονες μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εργατικό και επιστημονικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης πετιέται στην ανεργία», ενώ ταυτόχρονα «ο λαός καταδικάζεται να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και τη θέρμανση και να υποστεί την καταστροφή του περιβάλλοντος από τους δήθεν προστάτες του».

Ακόμα, η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου τονίζει πως το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην εφαρμογή της «πράσινης συμφωνίας» και την απολιγνιτοποίηση που προωθούν κεφαλαίο - ΕΕ - κυβέρνηση, «που θα σπείρει την ανεργία, την εξαθλίωση, την ενεργειακή φτώχεια και τον εργασιακό μεσαίωνα».

Ο λαός της περιοχής να αντιπαλέψει το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα

Σε νέα της ανακοίνωση, μετά τη συζήτηση στη Βουλή για το νέο «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο, η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί να σημάνει συναγερμός σε κάθε λαϊκό σπίτι, στους εργαζόμενους, στους μικρούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους του Αμυνταίου, περιοχής πλούσιας, προστατευόμενης φυσικής ομορφιάς, ώστε μαζί με το ΚΚΕ να αντιπαλέψουν με κάθε μέσο «το περιβαλλοντικό έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Παράλληλα, επισημαίνει πως ειδικά για τη μετάθεση της αρμοδιότητας της Δασικής Υπηρεσίας σε ιδιώτες επιθεωρητές, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα καλούνται να αποφασίσουν αν μια έκταση είναι δασική ή όχι, ο λαός της περιοχής θα πρέπει να κρίνει με βάση την εμπειρία του και «όσα έγιναν με τους δασικούς χάρτες και τις αλλαγές χρήσης γης» στην περιοχή και τονίζει πως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, καθώς οι εξορύξεις, οι επενδύσεις στον τουρισμό και στις ΑΠΕ σε περιοχές όπως αυτή του Αμυνταίου είναι ασυμβίβαστες με την προστασία του περιβάλλοντος και των περιοχών «Natura».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ