Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με νεκρούς απάντησε το Ισραήλ στο διάγγελμα Αραφάτ

Τρεις νεκροί -ένα μέλος της «Χαμάς», ένας αστυνομικός και ένας 12χρονος- όπως και η ολιγόωρη σύλληψη του εκπροσώπου της ΟΑΠ στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, η απάντηση της ισραηλινής ηγεσίας στο διάγγελμα Αραφάτ για «πλήρη κατάπαυση κάθε βίας»

Ενα μπαλόνι δώρο για τη γιορτή με φόντο τα ερείπια που άφησαν τα τανκς...

Associated Press

Ενα μπαλόνι δώρο για τη γιορτή με φόντο τα ερείπια που άφησαν τα τανκς...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Τρεις νεκροί, εισβολές, αποκλεισμός, προκλητικές συλλήψεις και σχόλια ήταν η ισραηλινή αντίδραση στο διάγγελμα του Παλαιστινίου ηγέτη, την Κυριακή, για «πλήρη τερματισμό κάθε βίας, ιδίως των επιθέσεων αυτοκτονίας». Ο Αραφάτ εξέφρασε τη λύπη του για την ισραηλινή «περιφρόνηση», ενώ πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην έκκληση. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ, τόσο σε επίπεδο προξένων όσο και μέσω του ειδικού απεσταλμένου της, είχε επαφές με τον Αραφάτ, παρά την αμερικανική έκκληση να «μη δέχονται οι Ευρωπαίοι τον Παλαιστίνιο ηγέτη».

Ενα μέλος της «Χαμάς» δολοφόνησε, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός έξω από το σπίτι του στη Χεβρώνα επειδή «αντιστάθηκε σε σύλληψη». Ενας αστυνομικός με πολιτικά έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, στη Νάμπλους, «επειδή οπλοφορούσε και κινιόταν ύποπτα», ενώ ένας 12χρονος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε με σφαίρα στο στήθος, στο Κχαν Γιουνίς, χωρίς να δοθεί περαιτέρω εξήγηση. Παράλληλα, τα ισραηλινά τανκς παραμένουν στη Ραμάλα και στη Ράφα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός αποχωρούσε, μετά από ολοήμερη κατάληψη, από την Μπέιτ Χανούν, στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν 60, και κατεδαφίστηκαν δεκάδες σπίτια. Κατά το Σαββατοκύριακο, συνεχίστηκαν οι επιδρομές σε θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγια.

Χτες, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε για λίγο τον εκπρόσωπο της ΟΑΠ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Σαρί Νουσεϊμπέχ, επειδή διοργάνωνε εκδήλωση με ξένους διπλωμάτες, ανοιχτή και για Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Δ. Ασφάλειας: «Αν τον αφήναμε θα αμφισβητούσαμε την κυριαρχία μας στην Ιερουσαλήμ». Εντούτοις, οι πρόξενοι της ΕΕ, όπως και ο Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ειδικός απεσταλμένος της, επισκέφθηκαν τον Αραφάτ στη Ραμάλα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε «πικραμένος» από την ισραηλινή «περιφρόνηση και τη στρατιωτική κλιμάκωση».

Διάγγελμα Αραφάτ και αντιδράσεις

«Η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις επιθέσεις αυτοκτονίας για έναν άδικο και βάρβαρο πόλεμο κατά των Παλαιστινίων» υποστήριξε, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, το πρώτο από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Ο Αραφάτ ζήτησε «ολικό τερματισμό της βίας, ειδικά των επιθέσεων αυτοκτονίας», τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές και καταδικαστέες πάντα». Κάλεσε τους Παλαιστινίους να συνυπολογίσουν το βεβαρημένο κλίμα μετά την 11η Σεπτέμβρη και ζήτησε από το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία. Παρ' όλα αυτά, δε ζήτησε τον τερματισμό της Ιντιφάντα και υπερθεμάτισε υπέρ της εθνικής ενότητας.

Η πρώτη ισραηλινή αντίδραση, διά στόματος Ραανάν Γκισίν, ήταν ότι «όντως η Κυριακή είναι η πρώτη ήρεμη ημέρα, αποδεικνύοντας ότι ο Αραφάτ μπορεί, αν θέλει, να ελέγξει την κατάσταση. Ας μην κάνει διακηρύξεις, ας κάνει συλλήψεις». Ο Αριέλ Σαρόν, χθες, δήλωνε ότι δε θεώρησε αναγκαίο να δει το μήνυμα, και ότι περιμένει έργα. Αντίθετα, ο Σιμόν Πέρες εκτιμούσε ότι «ο Αραφάτ φάνηκε σοβαρός».

Η Ουάσιγκτον επανέλαβε την ισραηλινή φρασεολογία με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, να τονίζει ότι «περιμένουν πράξεις». Ανάλογη δήλωση έκανε η Μόσχα. Η ΕΕ σχολίαζε ότι «άνοιξε ένα παράθυρο προς την αποκλιμάκωση» ενώ θετικά αντέδρασαν οι Αίγυπτος, Ιορδανία και Γαλλία. Πιο αισιόδοξος ο Τερζ Λάρσεν, του ΟΗΕ, που μίλησε για «κρίσιμο σημείο για την ειρήνη».

Οι «Χαμάς» και «Τζιχάντ» απέρριψαν την έκκληση υπογραμμίζοντας ότι είναι νόμιμη η δράση τους κατά της κατοχής ενώ εκπρόσωπος της πρώτης δήλωνε, χθες, ότι οι νέες δολοφονίες αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ δε σκοπεύει να αλλάξει. Τη διαφωνία του εξέφρασε και εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που δήλωνε ότι «ο Αραφάτ δεν μπορεί να επιβάλει τίποτε, τη στρατηγική του αγώνα θα αποφασίσουν οι παλαιστινιακές παρατάξεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες, έμμεσες, ισραηλινές απειλές (2004-09-07 00:00:00.0)
Με το πιστόλι στον κρόταφο ο Αραφάτ (2002-03-30 00:00:00.0)
Κανένα αποτέλεσμα, προς στιγμήν, παρά τις αμερικανικές πιέσεις (2002-03-23 00:00:00.0)
Κρίσιμες εξελίξεις (2002-01-22 00:00:00.0)
Κλοιός πιέσεων γύρω από τον Αραφάτ (2001-12-12 00:00:00.0)
Δολοφονία «ακριβείας» κάθε ελπίδας αποκλιμάκωσης (2001-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ