Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουν αορίστου χρόνου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργολαβικών εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σε αορίστου χρόνου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στα ΕΑΣ, εκτός των 480 περίπου εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εργάζονται πάνω από 100 εργολαβικοί εργαζόμενοι, με το καθεστώς της βιομηχανικής συνεργασίας, και ως εργοδότης τους εμφανίζεται η «ΟΝΕΧ». Από την αρχή του 2020 οι συμβάσεις που υπογράφουν έχουν διάρκεια 20 ημερών, με αποτέλεσμα να «ζουν ανά 20ήμερο έναν εφιάλτη αν κάθε φορά θα ανανεώνεται η σύμβασή τους». Ορισμένοι μάλιστα εργάζονται «15 χρόνια με αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς». Παρά το γεγονός ότι «έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στις εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται», αμείβονται για την ίδια εργασία με τους συναδέλφους τους που είναι αορίστου χρόνου «με πολύ πιο χαμηλές αμοιβές» και παράλληλα στερούνται δικαιώματα όπως η παροχή γάλακτος, οι κατ' έθιμον αργίες και άλλα που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν λόγο για «σκλαβοπάζαρο» και επισημαίνουν πως αντίστοιχο είναι το εργασιακό καθεστώς για τις ελάχιστες καθαρίστριες μέσω εργολάβων,«με συμβάσεις λίγων ωρών, με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα».

Οσον αφορά τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, βιώνουν κι αυτοί «την ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους συνολικά, αλλά και για το αν θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», ενώ «δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

«Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και προσθέτουν πως τα ΕΑΣ, εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, «είχε και έχει, παρά τη δραματική συρρίκνωση από τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, πολύ μεγάλες δυνατότητες στήριξης της άμυνας της χώρας μας». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζουν την ανάγκη «ενός σχεδίου που θα επιτρέπει στα ΕΑΣ να παράγουν για την άμυνα, απαλλάσσοντας τον ελληνικό λαό από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη εισαγωγής πολεμικού υλικού, με αποκλειστικό σκοπό την άμυνα της χώρας μας και μόνο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση και τα υπουργεία: Μέτρα για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη της εταιρείας, για απευθείας συμβάσεις του Ελληνικού Στρατού με αυτήν, για χρηματοδότηση της παραγωγής και για κάλυψη των εργαζομένων από ΣΣΕ. Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργολαβικών σε αορίστου χρόνου, ώστε να γίνουν εργαζόμενοι των ΕΑΣ. Κατάθεση τροπολογίας για την κάλυψη των διοικήσεων για την παροχή του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ