Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.642, εκ των οποίων το 55,4% είναι άνδρες. 35 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 8% είναι γυναίκες και το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 81 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι παρέμειναν 146, καθώς δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 83.750 κλινικά δείγματα.

Επισημάνθηκε ότι οι καμπύλες της νόσου (θάνατοι, διασωληνωμένοι κ.ά.) φθίνουν, ωστόσο παραμένει ο έλεγχος του αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας. Για τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο επισημάνθηκε ότι θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού, σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ασυμπτωματικών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης στη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, πέρα από τις γνωστές βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και ειδικά στο αναπνευστικό, ανέφερε άλλη μεγάλη μελέτη από τις ΗΠΑ, όπου το κάπνισμα προσδιορίστηκε ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Στο μεταξύ, με γενικολογίες απάντησε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, σε ερώτημα σε σχέση με την οικονομική επιβάρυνση ασθενών με χρόνια νοσήματα που πηγαίνουν για θεραπείες ή επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, καθώς ενημερώνονται ότι πλέον απαιτείται η διενέργεια του διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό. Ενώ αρχικά ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι εκεί που απαιτείται το τεστ στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου υπολογίζεται στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (δηλαδή και πάλι από τις τσέπες των ασφαλισμένων), ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα, αναφέροντας ότι «εφόσον χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές» για «να μην υπάρχει επιβάρυνση για τους πολίτες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ