Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Προωθούν τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε εκ νέου ότι θα τερματίσει όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που προωθήσουν την προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών πλευρών της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Οχθη. Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της «Φατάχ», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ξεκαθάρισε πως η επικείμενη προσάρτηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεδομένου του γνωστού «ειρηνευτικού» σχεδίου Τραμπ.

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνονται αποφασισμένες, παρά τις παλαιστινιακές αντιδράσεις, να στηρίξουν τα σχέδια προσάρτησης που προωθεί μετά την 1η Ιούλη η νέα ισραηλινή κυβέρνηση «ενότητας» που συμφώνησαν οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου (υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αρχηγός του δεξιού κόμματος «Λικούντ») και Μπένι Γκαντς (αρχηγός του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ) και η οποία ορκίζεται στις 13 Μάη. Πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 13», που δεν διαψεύστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφεραν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχεδιάζει να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ μέσα στις επόμενες μέρες στο πλαίσιο προώθησης των σχεδίων προσάρτησης κατεχόμενων περιοχών και συνεννόησης με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου (ο οποίος θα παραμείνει στο αξίωμα για 16 μήνες και στη συνέχεια θα δώσει τη «σκυτάλη» στον Γκαντς) κατάφερε αυτήν τη βδομάδα να πάρει την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που απέρριψε τις προσφυγές της αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας συγκυβέρνησης, και έχει 72 έδρες στην 120μελή Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ