Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Σήμερα τα συλλαλητήρια ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο

Στη 1 το μεσημέρι στην Αθήνα στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις και σε πολλές άλλες πόλεις

Το αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που εν μέσω πανδημίας προωθεί η κυβέρνηση με αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, μαζί με τις διεκδικήσεις για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που μετατρέπει τη σχολική τάξη σε ριάλιτι, βρίσκονται στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνονται σήμερα.

Στις κινητοποιήσεις καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων, οι Συντονιστικές Επιτροπές των Μαθητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και εργατικά σωματεία.

Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, αγωνιστικό ραντεβού δίνεται στη 1 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Λάρισα, στις 2 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στον Βόλο, στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο κτίριο Μουρτζούκου. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας και το Σωματείο Καθαριστριών/ών ν. Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα, στη 1 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία.

Στα Χανιά, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συγκεντρώνονται στη 1 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στη Λέσβο, η συγκέντρωση γίνεται στις 12 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στη Λήμνο, στη 1 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

Στη Χίο, συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ικαρία, συγκεντρώσεις γίνονται στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου και στην πλατεία Χριστού Ραχών.

Στη Λευκάδα, στις 11 π.μ., στο κτίριο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην κινητοποίηση καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

Στη Ζάκυνθο, στη 1 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χτύπημα στα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών

Με το σχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση με κλειστά σχολεία η κυβέρνηση, προωθείται μεταξύ άλλων η επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων» στο Λύκειο, υψώνονται νέοι φραγμοί στη μόρφωση, επανέρχεται η διαγωγή για τους μαθητές, απαξιώνεται περαιτέρω η γενική παιδεία με εισαγωγή των δεξιοτήτων και αντιπαιδαγωγικές παρεμβάσεις στο περιεχόμενο του σχολείου από το νηπιαγωγείο, τα σχολεία οδηγούνται στην κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό μέσα από την «αξιολόγηση», αυξάνονται τα κατώτατα και ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα σε Δημοτικό και Νηπιαγωγεία.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις (που η κυβέρνηση έχει το θράσος μάλιστα να φέρνει εν μέσω πανδημίας!), από πρωτοβάθμια σωματεία αναδεικνύονται, πέρα από το στοίβαγμα των μαθητών, και μια σειρά ακόμα συνέπειες όπως συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις μαθητών, απολύσεις αναπληρωτών. Ενδεικτικά:

  • Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ν. Πλουμπίδης», από τα στοιχεία που προκύπτουν όσον αφορά την Α' Δημοτικού στην Α' Πειραιά, τα τμήματα θα μειωθούν κατά 68.
  • Από τα στοιχεία που παραθέτουν οι αιρετοί της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, προκύπτει πως στα νηπιαγωγεία της περιοχής, στην Α' Τάξη καταργούνται 62 τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται 620 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες και 89 εκπαιδευτικούς λιγότερους. Συνολικά και για τις έξι τάξεις του Δημοτικού στα σχολεία που είναι οργανικά πάνω από 7θέσια, χάνονται 242 τμήματα από τα 1.368 που λειτουργούν σήμερα. Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα ειδικοτήτων, χάνονται περίπου 2.400 διδακτικές ώρες, δηλαδή 100 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Σύλλογο «Σωκράτης», στα Νηπιαγωγεία του δήμου Αχαρνών θα υπάρξουν 2 τμήματα λιγότερα, του δήμου Διονύσου 3 και Ωρωπού 1.
  • Οι αιρετοί της ΑΣΕ στο ΠΥΣΠΕ Β' Αθήνας καταγράφουν πως με την εφαρμογή της διάταξης, σε μια σειρά δήμους της Β' Αθήνας στην Α' Τάξη καταργούνται 54 τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται 540 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες και 77 εκπαιδευτικούς λιγότερους (54 υπεύθυνοι τάξεων και 23 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων).
  • Αντίστοιχα, στη Λήμνο, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αρ. Μοσχίδης», για τις 6 τάξεις του Δημοτικού, στα 4 σχολεία που είναι οργανικά από 7θέσια και πάνω, χάνονται 10 από τα 50 τμήματα που υπάρχουν σήμερα. Αναφορικά με το σύνολο των μαθημάτων ειδικοτήτων για όλες τις τάξεις, χάνονται περίπου 100 διδακτικές ώρες. Συνολικά 17 εκπαιδευτικοί λιγότεροι (10 δάσκαλοι και 7 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ