Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΗΠΑ
Στο προσκήνιο οι κόντρες με την Κίνα

Αύξηση στα κρούσματα και τους νεκρούς

Υγειονομικοί στη Νέα Υόρκη έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν προχτές την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή

Copyright 2020 The Associated

Υγειονομικοί στη Νέα Υόρκη έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν προχτές την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο εντεινόμενος και πολυεπίπεδος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μεταφέρεται για μία ακόμη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στο αμερικανικό Κογκρέσο, με αφορμή τις προσπάθειες χωρών - μελών του Οργανισμού να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για την πανδημία Covid-19.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για έκδοση κοινής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί διπλωμάτες φαίνεται να αντιδρούν σε σχέδιο απόφασης που προωθούν Γαλλία και Τυνησία επειδή δεν έχει σαφείς αιχμές κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας, που θεωρούν πως είναι υπόλογοι στην εκδήλωση και εξέλιξη της πανδημίας. Γαλλία και Τυνησία εμφανίστηκαν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβαστικές «τροποποιήσεις», ώστε να ψηφιστεί το σχέδιο απόφασης. Ωστόσο, την ίδια ώρα, Γερμανοί και Εσθονοί διπλωμάτες από την άλλη προωθούν ένα άλλο, πιο λιτό, σχέδιο απόφασης, που επικεντρώνεται στην πρόσφατη πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για παύση όλων των εχθροπραξιών διεθνώς (όπως αυτές σε Συρία, Λιβύη, Νότιο Σουδάν κ.α.), προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια κατά της πανδημίας σε αμάχους των εμπόλεμων ζωνών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται πιο πιθανό να συναντήσει την αποδοχή των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, στο αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίζεται ένα σχέδιο νόμου που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς έναντι της Κίνας σε περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Τραμπ, από τους βασικούς υπέρμαχους του νομοσχεδίου, εξέφρασε την πεποίθηση πως, αν δεν υπήρχε «δόλος» από το κυβερνών κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, «ο ιός δεν θα είχε φτάσει στις ΗΠΑ», όπου έχει σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς.

Αυτή η προσπάθεια προκάλεσε και χτες την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αγνοούν τα γεγονότα και πως ξεκινούν τις κατηγορίες έναντι του Πεκίνου όχι με το τεκμήριο της αθωότητας αλλά της ενοχής, ώστε να μεταθέσουν εκεί την ευθύνη για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία.

Χτες στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ξανά (μετά από ένα 48ωρο) πάνω από 1.900 θανατηφόρα κρούσματα, εκ των οποίων αρκετά εστιάζονται στο Οστιν του Τέξας, όπου ισχύουν και οι πιο χαλαροί περιορισμοί καραντίνας. Στην Καλιφόρνια, πάλι, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» και της αεροδιαστημικής εταιρείας «SpaceX», Ιλον Μασκ, λανσάρεται ως «ήρωας» επειδή αγνόησε την απόφαση της Καλιφόρνια για καραντίνα και ζήτησε από τους 10.000 εργάτες που δουλεύουν στο τεράστιο εργοστάσιο της «Tesla» στο Σαν Φρανσίσκο να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο πάντως, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς τα κόμματα του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου επιχειρούν να περιορίσουν, όσο γίνεται, τις τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε μάλιστα ένα νέο νομοσχέδιο 1.800 σελίδων με στόχο τη χορήγηση βοήθειας σε πολιτείες και μεγάλες πόλεις κατά της πανδημίας ύψους 3 τρισ. δολαρίων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ