Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ»
Δίνουν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική απόφαση για λουκέτο

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εργαζόμενους στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας

Καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή στάση εργασίας
Καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή στάση εργασίας
Με αγωνιστικές παρεμβάσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» στα Οινόφυτα Βοιωτίας στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε κλείσιμο του εργοστασίου.

Χτες συμμετείχαν καθολικά στην τρίωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκε σε συνέλευσή τους και προκηρύχθηκε από το επιχειρησιακό Σωματείο, ενώ σήμερα προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων, παρουσία νομικών συμβούλων, συναντήθηκε με τη διοίκηση του εργοστασίου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα και να ζητηθούν εγγράφως η απόφαση και οι προτάσεις της εταιρείας, η οποία την προηγούμενη βδομάδα διαμήνυσε στους εργαζόμενους την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο το αργότερο έως τις 31 Οκτώβρη και τους κάλεσε να αποφασίσουν μέχρι τις 8 Ιούνη τον τρόπο με τον οποίον θα απολυθούν.

Η πλευρά της εργοδοσίας επέμεινε ότι η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου είναι οριστική, ενώ από την πλευρά του Σωματείου τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Παράλληλα, κάλεσαν την εργοδοσία να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζόμενου μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

«Η εταιρεία κονόμησε και τώρα μας απολύει, τάζοντας ένα τελευταίο ξεροκόμματο...»

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες στην κινητοποίηση στο εργοστάσιο και μίλησε με εργαζόμενους.

«Η κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, αλλά και η αντίστοιχη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοί μας που σε μια νύχτα βρίσκονται άνεργοι, είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις δεν τα κλείνουν οι εργάτες και τα συνδικάτα, αλλά η εργοδοσία, που νοιάζεται μόνο να βγάζει όλο και μεγαλύτερο κέρδος», μας λέει η Μαριάννα, εργαζόμενη στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ», προσθέτοντας: «Δουλεύω 15 χρόνια εδώ και με τον ίδιο τρόπο και λόγο είχα απολυθεί και από το προηγούμενο εργοστάσιο που δούλευα».

«Είμαι 56 χρονών και εργάζομαι εδώ για σχεδόν 34 χρόνια. Τι θα κάνω τώρα αν απολυθώ; Ποιος θα με πάρει για δουλειά σ' αυτήν την ηλικία;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λάμπρος.«Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται η πλειοψηφία των εργαζομένων, οι περισσότεροι είμαστε πάνω από 50 ετών», συμπληρώνει. «Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια "βάλαμε πλάτη", όπως μας ζητούσαν από τη διοίκηση. Δουλέψαμε ασταμάτητα, με υπερωρίες και χωρίς καλά καλά να κάνουμε ούτε ένα διάλειμμα όταν υπήρξε ανάγκη να βγουν μεγάλες παραγγελίες. Δεχτήκαμε άδειες άνευ αποδοχών, όταν οι παραγγελίες ήταν πεσμένες. Τώρα μας πετάνε στο δρόμο, ενώ λίγους μήνες πριν οι διευθυντές μάς χτυπούσαν στην πλάτη και μας έδιναν συγχαρητήρια για την προσφορά μας στην εταιρεία. Μας κορόιδευαν και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε όταν βλέπαμε να κλείνουν παραγωγικές μονάδες, όπως το "πινακάδικο" που ήταν η "βιτρίνα" του εργοστασίου».

«Τόσα χρόνια εδώ, όλοι μας δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για το "καλό" της εταιρείας. Σαν μια "οικογένεια" όπως μας έλεγαν... Τελικά αυτοί κονόμησαν, κλείνουν το εργοστάσιο και μας απολύουν, τάζοντάς μας ότι θα μας δώσουν ένα τελευταίο ξεροκόμματο», δηλώνει ο Γιάννης, κι αυτός χρόνια εργαζόμενος στο εργοστάσιο.

«Πού θα πάμε τώρα για δουλειά; Μας διώχνουν εν μέσω πανδημίας, με την ανεργία συνεχώς να αυξάνεται», προσθέτει συνάδελφός του, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μόνο που μας μένει είναι να το πάμε μέχρι το τέλος, όλοι μαζί».

Αποδεικνύεται περίτρανα ποιος πραγματικά κλείνει τα εργοστάσια

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι οι αγώνες των εργαζομένων που κλείνουν τα εργοστάσια. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές όταν δεν βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις, όταν τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες με εξευτελιστικά μεροκάματα. Μεροκάματα που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επιβάλουν και στη χώρα μας, με τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα από την καπιταλιστική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα και τη νέα επίθεση που εξαπολύουν στους εργαζόμενους με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού και τα δήθεν "έκτακτα" μέτρα, τα οποία ωστόσο ήρθαν για να μείνουν», δηλώνει ο Γιώργος Παλαιολόγου, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου.

«Η εργοδοσία της "ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ" τα τελευταία 50 χρόνια "μπούκωσε" από τα κέρδη που της έβγαλε το εργοστάσιο μετασχηματιστών, εκμεταλλευόμενη τη δουλειά μας», τονίζει. «Εδώ και δεκαετίες έχει πάρει έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη ΔΕΗ, από τον ελληνικό λαό δηλαδή. Τώρα και με δικαιολογία τα μειωμένα ποσοστά κέρδους, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πετάξουν στο δρόμο 120 οικογένειες, τάζοντάς μας μάλιστα "τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αποχώρησης πέραν των νομίμων υποχρεώσεων της εταιρείας". Δηλαδή, αφού έβγαλαν τόσα εκατομμύρια με τον ιδρώτα μας, έχουν το θράσος να μας υπόσχονται ένα τελευταίο ξεροκόμματο, ώστε να μη χαλάσει η δημόσια εικόνα τους».

«Το Σωματείο», υπογραμμίζει ο πρόεδρός του, «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, στη νέα Γενική Συνέλευση σήμερα οι εργαζόμενοι θα συζητήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας και θα καθορίσουμε τις επόμενες αγωνιστικές μας παρεμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ