Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
«Πανδημία» επικίνδυνων σχεδιασμών

Με αντικείμενο τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ και τι πρέπει να γίνει ώστε να μη χάσει θέσεις στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, συνεδρίασε χτες (σε τηλεδιάσκεψη) η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕ) της ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, στον απόηχο και όσων ειπώθηκαν προχτές στην αντίστοιχη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΣΕ, Ιταλός στρατηγός Κλ. Γκρατζιάνο, τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της ΕΕ απέδειξαν τη δυνατότητά τους να παρέχουν εγκαίρως και αποτελεσματικά στήριξη στις πολιτικές αρχές και υπηρεσίες, σπρώχνοντας και παραπέρα τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και ΝΑΤΟ, για το πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις και δομές θα μπλέκονται όλο και περισσότερο σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα, τόνισε, παραπέμποντας στους ανταγωνισμούς με άλλα κέντρα για τον έλεγχο σε αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους, ότι «μετά την πανδημία ο κόσμος μας θα συνεχίσει να παρουσιάζει σοβαρές απειλές. Η ευθύνη μας θα παραμείνει η ίδια στη φύση της και θα ενισχυθεί σε μέγεθος: Να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, συνεχίζοντας επίσης τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεών μας». Δείγμα κι αυτό του πώς αξιοποιούν και την παρούσα συγκυρία για να επιταχύνουν επικίνδυνα σχέδια, όπως κλιμάκωση εξοπλισμών, ενεργοποίηση στρατιωτικών σχηματισμών κ.λπ.

Χαιρετισμό στο ίδιο μήκος κύματος έκανε στη συνεδρίαση και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πανδημία πιθανότατα θα επιδεινώσει το περιβάλλον ασφαλείας μας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που αυξάνει μόνο την ανάγκη για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ».

Σημειωτέον, στη διάσκεψη μετείχε και ο πρόεδρος της αντίστοιχης ΣΕ του ΝΑΤΟ, Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, ο οποίος σε άλλη μια ένδειξη της στενής διασύνδεσης των δυο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να διατηρούμε στενή αλληλεπίδραση εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης. Πρέπει να συνεργαστούμε ως Στρατιωτικές Επιτροπές για να βοηθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την παγκόσμια απειλή».

Σήμερα, άλλωστε, συνέρχεται, διά τηλεδιάσκεψης, και η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, επίσης με ατζέντα το πώς «η υγειονομική κρίση δεν θα μετατραπεί σε κρίση ασφάλειας» και την πορεία των ιμπεριαλιστικών αποστολών, μεταξύ των οποίων και αυτή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και στην πράξη για τον έλεγχο των «διαύλων», απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ